Vragenlijst om de juiste afsluiter te kunnen selecteren


Vragenlijst om de juiste afsluiter te kunnen selecteren

Wanneer u afsluiters nodig heeft voor uw gastechnisch proces of gasdistributiesysteem, dan belt u ons op. Vervolgens stellen wij u een aantal vragen om uit te vinden welke afsluiter u het beste toe kan passen. In ons assortiment zijn een immense hoeveelheid afsluiters en afsluiter soorten aanwezig. Wij hebben dus aanvullende informatie van u nodig. Inmiddels is dit een standaard vragenlijst geworden. Vandaar dat wij besloten hebben om deze vragen in een blog te plaatsen. Als u van tevoren deze vragenlijst doorneemt en alle voor u relevante vragen beantwoordt, dan hebben wij in no-time de juiste afsluiters voor u gevonden. 

Standaard vragenlijst voor afsluiters in gasprocessen:

 • Wat is de toepassing, waar wordt de afsluiter gebruikt?
 • Wat is het medium?
 • Wat is de werkdruk?
 • Wat is de gewenste aansluiting (DN waarde)?
 • Wilt u de aansluiting solderen, knellen of lassen?
 • Zijn er materiaal voorkeuren?
 • Wat is de flow? 
 • Moet de afsluiter uitsluitend open en dicht kunnen of wilt u de gasstroom kunnen regelen?
 • Wilt u de afsluiter op afstand bedienen?
 • Zo ja, wilt u dat dan op lucht, elektriciteit of eigen medium?
 • Wat is de gaszuiverheid?
 • Wat is de gewenste Heliumlekdichtheid?
 • Wat is de werktemperatuur?
 • Wat is de omgevingstemperatuur?
 • Is er specifieke regelgeving voor de toepassing?

Toelichting op de vragen

Om het beantwoorden van de vragen makkelijker te maken, geven wij over een aantal vragen extra uitleg:

Wat is de toepassing? Wat is het medium? Wij willen weten wat het proces is en welk gas er toegepast wordt. 

Wat is de werkdruk? In verband met het toe te passen materiaal, is het belangrijk dat wij weten wat de werkdruk is. Gasdrukken gaan van 30 BAR, 100 BAR, 200 BAR, en waterstof zelfs tot 1000 BAR. 

Druk versus doorlaat

Wat is de gewenste aansluiting (DN waarde)? Bij een hoge druk, zeg 100, 200 BAR is de doorlaat in de afsluiter vaak kleiner dan bij lage druk. Tussen druk en diameter zit vaak wel enig verband. Vergelijk het maar met een tuinslang: hoe kleiner de opening, hoe harder de waterstraal. Een afsluiter moet wel bestand zijn tegen deze hoge druk. 

Montage van de afsluiter

Wilt u de aansluiting solderen, knellen of lassen? Wanneer de aansluiting van koper is, dan bestaat de keus uit: fitten, solderen of knellen en bij roestvrijstaal uit: fitten, knellen of lassen. Bij een semi- conductor toepassing is er zelfs de keuze tussen lassen of een face seal afdichting in verband met de hoge eisen voor de gaszuiverheid en de gewenste hoge helium lekdichtheid.

Flow waarden

Wat is de flow? Bij een bestaand leidingwerk weet u al wat voor maat u nodig heeft. Bij een nieuw project is het belangrijk om te weten wat de maat moet zijn en wat erdoorheen moet. Een flowindicator van afsluiters is de Kv of Cv waarde. Deze waarde zegt iets over de volumeflow over de afsluiter.
De Kv waarde wordt gemeten met water in m3/h met een drukval van 1bar bij 20ºC. Het wordt nog wel eens verward als met niet weet wat er achter deze waarde zit, deze waarde is niet vergelijkbaar met gassen, aangezien water niet samendrukbaar is en gassen wel. Kv vs Cv, de Kv waarde is een Europese eenheid en Cv wordt in de VS gebruikt. Deze waardes zijn niet 1 op 1 om te zetten. (Cv waarde = 1,17 x Kv, en Kv waarde = 0,86 x Cv)
Het is van belang dat u de juiste gegevens geeft om de juiste afsluiter te kunnen leveren. Als u een te kleine afsluiter kiest, dan loopt uw proces niet goed. Dan moet dat later weer aangepast worden.

Verschillende bedieningsopties

Moet de afsluiter uitsluitend open en dicht kunnen of wilt u de gasstroom kunnen regelen? Er zijn afsluiters die de gastoevoer uitsluitend open- en dichtzetten. En er zijn afsluiters waarmee u de hoeveelheid gastoevoer kan regelen.
Op een kogelafsluiter zit een hendel, waardoor op afstand te zien is of de afsluiter open of dicht staat. Een membraamafsluiter heeft een draaiknop. Daar is op afstand niet altijd te zien of de afsluiter open of dicht staat. Sommige membraamafsluiters hebben echter een kleur op de draaiknop waardoor de stand zichtbaar is.

Wilt u de afsluiter op afstand bedienen? Zo ja, wilt u dat dan op lucht, elektriciteit of eigen medium? Diverse afsluiters kunnen op afstand bediend worden door middel van lucht of elektriciteit. Dit wordt gebruikt bij geautomatiseerde processen. Naast bediening op afstand met behulp van lucht en elektriciteit, is het ook mogelijk om het eigen medium te gebruiken. Om de afsluiting te regelen met het gas dat door de afsluiting loopt. 

Gaszuiverheid en Heliumdichtheid

Wat is de gaszuiverheid? De gaszuiverheid is bepalend voor de materiaalsoort. Bij een gaszuiverheid van >6.0 zijn bijvoorbeeld RVS afsluiters aan te raden.

Wat is de gewenste Heliumlekdichtheid? Met name bij Helium en Waterstof willen wij weten wat gewenste Heliumlekdichtheid is, omdat bij deze gassen vooral bij hogere drukken een goede afdichting noodzakelijk is.

Rekening houden met de omgeving 

Waar gaat de afsluiter gebruikt worden? In welke omgeving? Wat is de omgevingstemperatuur? Wanneer een installatie voor buiten ontworpen wordt en de afsluiter buiten komt te zitten, dan worden er andere eisen aan de afsluiter gesteld dan wanneer deze binnen geplaatst wordt. In het verleden werkten we buiten met afsluiters met een bereik van -10ºC tot +20ºC graden. Aangezien de zomers veel warmer zijn dan voorheen, krijgen wij steeds vaker de vraag naar een maximale omgevingstemperatuur van +30/35ºC. En omdat er in sommige processen expansie optreed over de afsluiter, moet de afsluiter steeds vaker geschikt zijn tot -20/-25ºC.
Hierbij komt dat er bij -25 niet zomaar een standaard O-ring gebruikt wordt maar PTFE. Een PTFE- ring is dan een veel beter product om af te dichten, dat houdt een temperatuur tot -196 graden. Een O- ring wordt bij lage temperaturen hard en kan breken. Dit zijn zaken waar wij heel erg op letten bij de selectie van componenten.

Voorgeschreven materialen

Is er specifieke regelgeving voor de toepassing? Wanneer u bijvoorbeeld afsluiters nodig heeft voor medische gassen, dan ligt het al vast welke afsluiters er toegepast moeten worden. Deze informatie staat al voorgeschreven, compleet met koppelingen. Wij hebben dan alleen nog informatie nodig over de aansluitmaten. 

Stel uw vraag gespecificeerd

Dit blog gebruiken wij als tool. Wanneer u een afsluiter nodig heeft, kunt u uw vraag direct gespecificeerd stellen. U hoeft niet alle vragen te beantwoorden, beantwoordt alleen de vragen die van belang zijn voor uw project. Neem contact met ons op wanneer u afsluiters nodig heeft, wij selecteren de juiste afsluiters die u nodig heeft in uw proces.Linkedin icoon
Vond u dit interessant? Deel hem online!
Boutjes

Plan een gesprek


Graag nemen wij ruim de tijd om met u te sparren over welke oplossingen het beste passen bij uw onderneming.

Plan daarom een vrijblijvend adviesgesprek zodat wij u kunnen overtuigen over onze expertise en dat wij u beste oplossingen kunnen aanbieden.

Advies aanvragen
PD Gas Technology
menu sluit
sluiten

Bel mij terug verzoek

Een moment geduld alstublieft...

Bel mij terug