In dit tweede blog in de serie van vier blogs over de meest opvallende ontwikkelingen in de markt, gaan we in op de toekomst van voedselproductie. Het is een logisch vervolg op het eerste blog: De implementatie van circulaire modellen. Deze serie leidt u naar de spannende afsluiting. In het laatste blog onthullen wij namelijk onze nieuwe naam, zodat deze past bij de veranderingen die wij in de loop der jaren doorlopen hebben. Ontdek nu eerst hoe gasappendages bijdragen aan de toekomst van gezonde en duurzame voedsel consumptie.
De voedingsindustrie is volop in beweging en wordt beïnvloed door verschillende maatschappelijke ontwikkelingen.
De meest opvallende zijn:
Een grote uitdaging in de voedingsindustrie is het tegengaan van verspilling in het hele proces. Het geheel kan aanvangen bij het proces van oogsten op het land, in de kas, in de indoor teeltcabine, of zelfs als de vegetarisch bereide procesmatige voedingsmiddelen uit een ‘voedselfabriek’ komen.
Zero verspilling is de ultieme uitdaging, deze zal niet snel worden gerealiseerd, maar dat is wel de uitdaging waar aan gewerkt wordt.
Verspilling kent vele aspecten, zoals het oogsten van het gehele product dat wordt geteeld/gekweekt. Daarna gaat het over de vraag of het gehele product werkelijk kan worden opgegeten en of het ook werkelijk wórdt opgegeten.
Heel vroeger gingen kweken en opeten nog gelijk op. Bij zelfvoorziening zijn mensen vanzelf alert op goed en effectief gebruik van alles wat eetbaar zou kunnen zijn. Na de jaren zeventig van de vorige eeuw was hier geen aandacht meer voor. Er was inmiddels altijd een overschot aan voedsel in de Westerse wereld. Inmiddels is hier wel aandacht voor. Met name bij de verwerking van de gewassen en bij de veredeling van planten en gewassen.
Er gaat echter nog veel verloren in de logistieke ketens. De laatste jaren is er in toenemende mate aandacht voor om de verspilling nog veel verder terug te brengen. Dit is ook nodig om ervoor te zorgen dat er voedsel is voor iedereen en het streven naar een circulaire voedselketen.
Het voorkomen van verspilling in de gehele keten is een belangrijke uitdaging. Dit vereist geoptimaliseerde processen wat begint bij effectieve groei en/of teelt van de producten, of het nu om dierlijke producten gaat of plantaardige producten. Alle stappen dienen met minimale verspilling uitgevoerd te worden. En als er dan al verspilling is, dan is de vorm en soort van verspilling nog heel relevant. Hier komen wij later op terug.
Verspilling tegengaan vraagt om maximaal optimale processen, waarbij geen basismaterialen worden verspilt. En waarbij alle benodigde energie duurzaam en circulair wordt geproduceerd.
Als wij dit concreet vertalen naar processen die van grote invloed zijn, en hierin zijn wij zeker niet compleet, dan betekent dit onder andere:
Een belangrijk onderdeel van het vraagstuk om de voedselketen circulair te krijgen draait om hetgeen wij op ons bord krijgen. Bij het verpakken van ónder andere kant-en-klare maaltijden, brood afbakproducten en vers bereide salades, wordt al veel gebruik gemaakt van Modified Atmosphere Packaging (MAP-verpakken). Hiermee wordt de houdbaarheid verlengt en de smaak en textuur behouden.
Deze techniek heeft aanzienlijk bijgedragen aan het verduurzamen van de voedselketen door verspilling te verminderen en het meer circulair maken van de gehele keten. Verschillende instituten werken onvermoeibaar om verpakkingsmethoden verder te verbeteren, waarbij MAP-verpakken een cruciale rol speelt.
De foodketen is bij uitstek geschikt om circulair te worden gemaakt. Voedsel dat wordt geconsumeerd, komt via ons spijsverteringsstelsel terecht in het rioleringssysteem. Indien er geen extra vervuiling in komt, kan deze stroom uitstekend worden recycled. Dit gebeurt enerzijds door biogasproductie en anderzijds door composteren van vaste stoffen. Misschien geen ‘fris’ onderwerp, maar wel essentieel. De vervuiling van ons afvalwater is een groot probleem in deze context. Dit gaan wij hier niet verder uitwerken.
Als 100% van het geproduceerde voedsel wordt gebruikt, kan de keten 100% circulair worden gemaakt. Dus het voorkomen van verspilling in de keten is een key factor in een circulaire keten.
Nu vraagt u zich misschien af: “En wat is dan de rol en impact van industriële gassen bij alle bovenstaande vermelde zaken en ontwikkelingen?”
Dat is onder andere bij de volgende processen:
Industriële gassen en het gebruik en de toepassing ervan neemt sterk toe aan belang en impact. Veel van deze technieken bestaan al vele jaren, maar meestal niet als circulair systeem. En juist daar zit de uitdaging. Een uitdaging waarin wij vaak betrokken worden als kennispartner, sparringpartner voor het ontwerpen en voor de detaillering van de systeem uitvoering.
Bijvoorbeeld bij:
Bent u betrokken bij de foodindustrie en heeft u te maken met uitdagende vraagstukken in combinatie met gastechnieken? Weet dat u bij ons welkom bent voor deskundig advies en de levering van gasapparatuur die u helpt om uw doelen te bereiken in de moderne industriële oplossingen en productieprocessen.
PS: Nog 2 weken voordat de nieuwe naam voor Handelsonderneming PD onthuld wordt. En om het wachten makkelijker te maken, delen we in het volgende blog wetenswaardigheden over de rol van gasappendages in slimme fabrieken en processen. Oftwel: Industrie 4.0….
Graag nemen wij ruim de tijd om met u te sparren over welke oplossingen het beste passen bij uw onderneming.
Plan daarom een vrijblijvend adviesgesprek zodat wij u kunnen overtuigen over onze expertise en dat wij u beste oplossingen kunnen aanbieden.
Bel mij terug verzoek