Het belang van periodiek onderhoud van gasmengers en gasanalyzers


Het belang van periodiek onderhoud van gasmengers en gasanalyzers

Periodiek onderhoud aan machines en apparaten is doorgaans vastgelegd in het kwaliteitsprotocol. Maar het onderhoud is meer dan alleen het voldoen aan de regels. Wanneer de apparatuur niet naar behoren werkt, kan dat ernstige schade toebrengen aan uw onderneming. 

Wat zijn de gevolgen van een verkeerde gasmengverhouding tijdens het lassen?

Bij lasbedrijven is het van essentieel belang dat de mengverhouding van de gassen in orde is. Neem als voorbeeld de offshore waar gasleidingen aan elkaar gelast worden, welke vervolgens op de zeebodem komen te liggen. Hierdoor wordt gas of olie getransporteerd. Wanneer de gasmenger niet de juiste mengverhouding geeft, dan worden de lasnaden poreus wat ernstige gevolgschade kan hebben.
Of, om bij lasbedrijven te blijven, bij machinefabrieken; wanneer roterende delen met grote kracht losschieten of vastlopen, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.
Heel veel dragende constructies worden gelast, van bruggen tot vervoersmiddelen en onderstellen van machines. En dit is slechts een klein deel van de lasnaden die oersterk moeten zijn om ongelukken te voorkomen.

Wat zijn de gevolgen van verkeerde mengverhouding in de food industrie?

In de food industrie worden gasmengers gebruikt bij MAP verpakkingen. Wanneer het gasmengsel niet optimaal is, dan blijven de houdbaarheid en/ of de kleur van uw producten niet optimaal. Dan worden verpakkingen retour gestuurd en kan het u klanten kosten. En over kosten gesproken, wanneer de gasmenger niet goed werkt, staat uw productie stil.
Door de verpakkingen te controleren met behulp van een gasanalyzer, kunt u voorkomen dat verpakkingen met een onjuiste gasverhouding op transport gaan. Daarom is het belangrijk dat u zowel op de gasmenger als op de analyzer kunt vertrouwen.

Wat wordt gedaan tijdens het periodieke onderhoud?

In de kwaliteitsprotocollen is vastgelegd dat er periodiek onderhoud plaats moet vinden. Tijdens het onderhoud worden de machines:

  • Nagelopen
  • Getest 
  • Optimaal ingesteld
  • Gekalibreerd

Waar nodig worden onderdelen gereinigd of vervangen, zodat de gasmenger of de analyzer weer tot aan de volgende controle optimaal werkt. Wij weten hoe belangrijk een hoge uptime is.
Over uptime gesproken, het is belangrijk dat de productie weet dat wij komen, zodat de productielijn even stilgezet kan worden.

Een productielijn bestaat uit veel meer machines

Gasmengers zijn onderdeel van een proces. Om alles optimaal te laten verlopen, kijken wij verder dan de gasmengers: wij denken met u mee in het verdere proces.  
Voordat het gas de gasmengers ingaat, zijn er magneetafsluiters en kogelkranen gemonteerd om de  gastoevoer te regelen of af te kunnen sluiten. Wij testen de druk. Wanneer de druk niet in orde is, dan geven wij dat door aan de contactpersoon van het desbetreffende bedrijf en kijken we samen of we de druk kunnen aanpassen. Is dit niet mogelijk, dan adviseren wij om de voorliggende afsluiters, drukregelaars en dergelijke te laten controleren of te laten vervangen. 

Wij adviseren u en ondersteunen bij de oplossing

Wanneer de restzuurstof in de verpakking niet klopt, dan denken wij  mee om uit te vinden waar dat door kan komen. Bijvoorbeeld doordat er te diep wordt gevacumeerd, of dat er een lek zit in de verpakking, omdat er iets niet goed gaat in de verpakkingsmachine. Het is waardevol om de oorzaak van het disfunctioneren te achterhalen.

Aandachtspunt bij analyzers die zuurstofconcentraties meten

In sommige analyzers zitten chemische sensoren die de zuurstof meten. Deze sensoren lopen langzaam leeg, vergelijkbaar met een batterij. Op een gegeven moment doet de analyzer niets meer. Hoe hoger de zuurstofconcentratie die gemeten wordt, hoe sneller de sensor achteruit gaat. De meetsensor moet binnen een bepaalde range een bepaalde minivoltage afgeven. Tijdens het onderhoud wordt de sensor gemeten. Wij hebben dan inzicht of de sensor tot de volgende controle meegaat. Indien nodig wordt deze sensor preventief vervangen.
Wij vervangen alleen onderdelen die vervangen moeten worden. Dat geldt voor alles wat wij controleren. Vervuilde filters worden indien mogelijk gereinigd en teruggeplaatst. Als een filter beschadigd of ernstig vervuild is, kan deze haperingen veroorzaken. Deze filters worden door ons vervangen.

Hoe staat het met de service bij problemen?

Bij problemen reageren wij altijd heel snel, omdat wij weten hoe belangrijk de uptime van uw productielijn is. Wij doen er alles aan om de machines zo snel mogelijk weer optimaal werkend te krijgen. Eerst vindt er telefonisch overleg en inventarisatie plaats. Vaak kunnen wij het probleem op afstand oplossen, maar als dit niet lukt, dan komen wij langs. 

Verhalen uit de praktijk

Heel soms komen wij vreemde situaties tegen: Onlangs had een leverancier een nieuwe gasmenger bij een lasbedrijf geplaatst. Deze was buiten ge├»nstalleerd. Daar kan deze machine doorgaans prima tegen. Echter was deze gasmenger precies onder de afvoer van de dakgoot geplaatst. Bij een flinke regenbui viel er een waterval aan regenwater precies op de gasmenger. Wij werden opgeroepen omdat er een storing was. Dat klopte, want er stond een laagje water onderin de machine.  
In de levensmiddelenindustrie, worden verpakkingsmachines vaak onder hoge druk schoongespoten. Hierbij wordt een reinigingsmiddel gebruikt. Daardoor komt er zowel water als reinigingsmiddel in de gasmenger. Op den duur wordt de elektra aangetast wat storingen veroorzaakt. Aan de buitenkant zijn deze mengers direct te herkennen, omdat dan het metaal aangetast is.

Garandeer kwaliteit

Door gasmengers en gasanalyzers periodiek te laten controleren, kunt u de kwaliteit van uw productie waarborgen. En wanneer er tussentijds toch problemen zijn, dan staat het Handelsonderneming PD serviceteam voor u klaar om dit zo snel mogelijk te verhelpen. Neem contact met ons op voor vragen over periodiek onderhoud en service. 


Linkedin icoon
Vond u dit interessant? Deel hem online!
Boutjes

Plan een gesprek


Graag nemen wij ruim de tijd om met u te sparren over welke oplossingen het beste passen bij uw onderneming.

Plan daarom een vrijblijvend adviesgesprek zodat wij u kunnen overtuigen over onze expertise en dat wij u beste oplossingen kunnen aanbieden.

Advies aanvragen
PD Gas Technology
menu sluit
sluiten

Bel mij terug verzoek

Een moment geduld alstublieft...

Bel mij terug