Afdichtingen, welke heeft u nodig om uw verbinding lekdicht te maken?


Afdichtingen, welke heeft u nodig om uw verbinding lekdicht te maken?

Men denkt doorgaans zo makkelijk over afdichtingen, maar wat zijn afdichtingen nou precies? Een definitie: een afdichting is een component die tussen een verbinding geplaatst wordt om ervoor te zorgen dat de verbinding gas- en vloeistofdicht is. 
De binnenkant moet van de buitenkant afgesloten worden bij overdruk, of de buitenkant moet van de binnenkant afgesloten worden bij onderdruk. 


Waardoor wordt bepaald welke afdichting het beste is?

De media en de omstandigheden bepalen welke afdichting het beste gebruikt kunnen worden.

Denk hierbij aan:

 • Agressieve media
 • Corrosieve media
 • Chemische media
 • Giftige media
 • Omgevingsomstandigheden (onder andere binnen of buiten)
 • Afdichting voor geur/ stank   
 • Aanvullende veiligheidsnormen

Afdichtingen, waar moet u op letten bij de aanschaf?

Voorheen werden afdichtingen gebruikt van asbest. Vanaf eind jaren 70 is een begin gemaakt met het terugdringen van de toepassing van asbest en sinds 1993 is het gebruik geheel verboden. Asbest was net Haarlemmer olie: het kon overal voor gebruikt worden. Sinds het verbod erop zijn er heel veel soorten vervangingen als afdichtingen gekomen, afgestemd op het medium, de omgeving et cetera. Dat maakt het kiezen van de juiste afdichting lastig. Maak daarom gerust gebruik van onze expertise en ervaring. 

Bij het bepalen van de best passende afdichting, stellen wij de volgende vragen:

 • Is het een statische of dynamische afdichting?
 • Wat stroomt erdoorheen? (Is het een agressief medium?)
 • Met welke temperaturen in de leidingen en met welke buitentemperatuur hebben we te maken? (Welke temperatuurverschillen)
 • Tegen welke druk moet de afdichting bestand zijn?
 • Welke afmeting hebben we nodig?
 • Zijn er aanvullende eisen waar de afdichting aan moet voldoen? (Denk aan veiligheid en emissie)

De verschillen tussen statische en dynamische afdichtingen

Er zijn twee soorten afdichtingen te onderscheiden: statische en dynamische.  
Bij statische afdichtingen zijn er 2 oppervlakten waar een afdichting tussen geplaatst wordt. Door middel van bijvoorbeeld bouten, worden oppervlakten met een speciaal draaimoment tegen elkaar aangedraaid en de verbinding is afgedicht (mits de juiste afdichting gebruikt is en de montage op de juiste manier uitgevoerd is). Deze afdichtingen worden bijvoorbeeld in flensverbindingen gebruikt.
Bij een dynamische afdichting vindt er beweging plaats, bijvoorbeeld bij een spindelafdichting is er een as die heen en weer beweegt. Het medium mag hierdoor niet weglekken. Het is van belang dat de omgeving goed schoon gehouden wordt. Als de as door een afdichting heen beweegt en de afdichting vuil wordt, dan wordt dat vuil de pakking ingetrokken en ontstaat daar een lekkage. Daar moet aandacht aan besteed worden.
In statische- en dynamische afdichtingen kunnen ook O-ringen worden toegepast. Hierbij is de afmeting van de O-ring ten opzichte van de kamer waar hij in ligt heel belangrijk: binnen, buitenafmeting, dikte en vorm. Wij geven hierin vaak advies.

Verbeteringen bij onderhoud van afdichtingen

Bij reparatie en onderhoud is het verstandig om naar de toepassing te kijken en hoe lang de afdichtingen gebruikt zijn. In overleg met de klant kan het verstandig zijn te adviseren om een kleine verandering erin aan te brengen. In afsluiters worden bijvoorbeeld altijd standaard afdichtingen gebruikt. In verband met de vele keuzes die er zijn, is het voor speciale toepassingen vaak beter om een andere afdichting te plaatsen, die het (veel) langer volhoudt. In specifieke gevallen, waar er problemen zijn met de afdichting, bemerken wij aanzienlijke verbeteringen na het plaatsen van nieuwe afdichtingen. Proceskennis en productkennis combineren met  engineering van de klep of de afsluiter, is onze toegevoegde waarde. Er wordt nog te weinig advies gevraagd.
Met het oog op duurzaamheid kunnen er veel verbeteringsslagen voor proces, mens en milieu gemaakt worden door serieuze controle uit te voeren op de lekdichtheid van verbindingen en afdichtingen.

Controleer regelmatig uw afdichtingen!

Bij afdichtingen wordt er doorgaans reactief gehandeld, in plaats van proactief. Doordat pakkingen in contact komen met het medium en de omgevingslucht verouderen ze, waardoor er lekkage kan ontstaan.
Lekkages binnen een gebouw worden doorgaans sneller ontdekt dan lekkages buiten. Dit komt onder andere doordat aan de meeste gassen een geur is toegevoegd. In verband met de veiligheid is er vaak gasdetectie apparatuur aanwezig. Ontsnapt gas kan schadelijk zijn voor het milieu en de medewerkers. Dit kan zich uiten in hoofdpijn, misselijkheid, onwel worden of nog erger. Daarnaast kan er explosiegevaar ontstaan.
Bij lekkage buiten verdwijnt het gas de buitenlucht in, waardoor een deel van het product of de grondstoffen verdwijnt. Verbindingen worden eigenlijk alleen getest wanneer er een product- of drukverlies ontdekt wordt. Of als het lek optisch te zien is.

Welke afdichting is het beste voor mijn verbinding?

Gebruik onze kennis en ervaring om ervoor te zorgen dat u de juiste manier van afdichting toepast. 

Er zijn:

 • Veel afdichtingen die jarenlang meegaan, mits de juiste keus gemaakt wordt en ze juist gemonteerd worden
 • Fabrikanten van afdichtingen die de montage heel makkelijk maken, zodat iedereen de afdichting kan monteren
 • Diverse mogelijkheden/combinaties voor een lage voorraad en universele uitwisselbaarheid
 • Kosten besparingen mogelijk door slimme oplossingen


Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met VCC. Handelsonderneming PD en  VCC kunnen u deze speciale pakkingen leveren welke bijdragen tot meer veiligheid, meer productie en een schonere wereld. Neem contact met ons op voor vragen en vakkundig advies.Linkedin icoon
Vond u dit interessant? Deel hem online!
Boutjes

Plan een gesprek


Graag nemen wij ruim de tijd om met u te sparren over welke oplossingen het beste passen bij uw onderneming.

Plan daarom een vrijblijvend adviesgesprek zodat wij u kunnen overtuigen over onze expertise en dat wij u beste oplossingen kunnen aanbieden.

Advies aanvragen
PD Gas Technology
menu sluit
sluiten

Bel mij terug verzoek

Een moment geduld alstublieft...

Bel mij terug