Waar het gigantisch mis kan gaan bij gasgebruik in zieken- en verpleeghuizen


Waar het gigantisch mis kan gaan bij gasgebruik in zieken- en verpleeghuizen

(en hoe u dat binnen 6 seconden kan voorkomen).


Wanneer er iets anders dan 100% zuurstof stroomt naar de zuurstofmaskers in ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere zorginstellingen, kan dat enorme gevolgen hebben. Zuurstof is de brandstof waar heel het lichaam op functioneert. Wanneer de longen onvoldoende zuurstof opnemen kan er als deel van het behandelplan extra zuurstof toegediend worden door de arts. Maar wat nu als de toegediende zuurstof niet zuiver blijkt te zijn? De patiënt kan hierop onverwacht reageren. Het vertrouwen in de toegediende zuurstof is groot; bij de diagnose zal hier niet snel aan gedacht worden. Hierdoor kunnen er dan verkeerde medische conclusies getrokken worden met als gevolg een langer ziekbed of erger…   Daarom is het essentieel om zekerheid te verkrijgen over de gasconcentraties in deze leidingen.

Vakgebieden waar verkeerde gasmengsel verhoudingen ook enorme gevolgen kunnen hebben:

Naast medische toepassingen, zijn er nog 2 vakgebieden waar gebruik wordt gemaakt van zuurstof (O2) en kooldioxide (CO2). Vakgebieden waar het ernstig mis kan gaan wanneer de gasconcentratie afwijkt. Denk daarbij aan:

  •  Lasprocessen met onder andere CO2 als beschermgas, waarbij de mengverhouding niet ideaal is, waardoor er zwakke lasnaden ontstaan.
  • Voedselproducenten waarbij mengverhouding in de MAP verpakkingen niet klopt, waardoor het voedsel sneller bederft.

Dit zijn de gevolgen van verkeerde gasconcentraties

Het verschil kan minimaal zijn, maar wanneer de gasconcentratie niet optimaal is, dan kan dat vreselijke gevolgen hebben:

  • Wanneer lasnaden zwak zijn, kunnen constructies instorten en kunnen bewegende delen losschieten waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. 
  • Wanneer voedsel te snel bederft, worden ladingen retour gestuurd, wat zowel financiële- als imagoschade veroorzaakt.


Gascontrole in zieken- en verpleeghuizen

Tijdens het aanleggen van zuurstofleidingen in kamers is het waardevol om te controleren of er daadwerkelijk 100% zuurstof uit de leidingen komt waar de beademingsmaskers op geplaatst worden. Vervolgens is het belangrijk om regelmatig te controleren of de gasconcentratie nog steeds in orde is. Daarvoor is een handheld meetapparaat ideaal. Onafhankelijk van stroompunten is in 6 seconden te testen of er inderdaad 100% zuurstof door de leidingen loopt, of dat er een probleem is. 

Wanneer een patiënt extra zuurstof nodig heeft, dan moet er wel zuurstof uit de leiding komen. Wanneer er twijfel over bestaat, dan is dat heel snel en makkelijk te controleren. Ook voor het periodiek nalopen van de gasleidingen is mobiele testapparatuur een praktische oplossing.

Gascontrole bij het lassen

Een goede lasser merkt het meteen als de mengverhouding niet goed is, maar het blijft dan de vraag of minimale concentratieverschillen opgemerkt worden. En wat dan het effect is op de las. Meten is weten. Bij lasrobots is er minder direct zicht op de lasnaad. Dan is het erg waardevol om regelmatig te controleren of elke lasrobot in het productieproces nog wel met de juiste verhouding last. Immers: als u iets doet, dan moet u controleren of u het goed doet.

Controle bij MAP verpakken

In de foodsector is het waardevol om te weten of de mengverhouding in de verpakkingen zo is als dat men beoogd had. Er wordt uitgebreid getest om uit te vinden wat de beste mengverhouding is van gassen om de producten zo lang mogelijk vers te houden. Minimale concentratieverschillen kunnen de houdbaarheid al verkorten. Wanneer deze verhouding niet in orde is, en niet gecontroleerd wordt, dan kan dat enorm veel schade opleveren. Bedenk maar eens wat het kost als de productie van één dag retour gezonden moet worden, en als dat bij de productie van 2 dagen gebeurt, of 3…. Wanneer dit met behulp van een mobiel meetinstrument voorkomen kan worden, dan is dat heel erg waardevol. Door steekproefsgewijs de gasconcentratie te controleren, wordt de kans dat deze productiefout snel opgemerkt wordt aanzienlijk vergroot en kan de schade beperkt worden. 

Het vergroot de waarde van het kwaliteitsmanagement systeem; u krijgt duidelijke data, die laat zien dat u uw proces onder controle heeft en geeft mogelijkheden voor analyse in verbeteringsprocessen. Dit is niet alleen van toegevoegde waarde voor uw productie, maar u kunt ook onderbouwd aan uw klanten laten zien dat u staat voor kwaliteit, zekerheid en innovatie!

Snelle mobiele controle

Controleren is overal belangrijk. Bij elk proces wilt u weten: klopt hetgeen wat ik doe met hoe het moet? Oxybaby is een handheld controlemiddel waarbij u in 6 seconden de gemeten waarden op het scherm kan aflezen. Hiermee kan u te allen tijden meten of het proces nog verloopt zoals het moet verlopen. 

Het is prettig om te weten dat het goed gaat en waardevol om te weten als het niet goed gaat, zodat er adequaat gehandeld kan worden. 

Neem contact met ons op als u meer wilt weten over het controleren van de gasconcentraties. Linkedin icoon
Vond u dit interessant? Deel hem online!
Boutjes

Plan een gesprek


Graag nemen wij ruim de tijd om met u te sparren over welke oplossingen het beste passen bij uw onderneming.

Plan daarom een vrijblijvend adviesgesprek zodat wij u kunnen overtuigen over onze expertise en dat wij u beste oplossingen kunnen aanbieden.

Advies aanvragen
PD Gas Technology
menu sluit
sluiten

Bel mij terug verzoek

Een moment geduld alstublieft...

Bel mij terug