Voorkom explosies bij gebruik van (las)branders


Voorkom explosies bij gebruik van (las)branders

Het gebruik van Acetyleengas is gebonden aan veel veiligheidsvoorschriften. Maar voor ethyleen,  propaan, aardgas en waterstof zijn deze veiligheidsmaatregelen niet verplicht, terwijl het gebruik van deze brandbare gassen net zoveel risico’s opleveren! Risico’s die een gevaarlijke situatie kunnen veroorzaken voor mens, machine, milieu, bedrijfspand én omgeving. Daarom is het belangrijk om de gevaren te belichten, zodat u deze kan voorkomen. 

De risico’s van brandbare gassen

Bij het gebruik van brandbare gassen, kunnen de volgende gevaren optreden:    

Vlaminslag; de oorzaak hiervan kan divers zijn, enkele voorbeelden:

  • Oververhitting van het mondstuk
  • Door rondvliegende vloeibare metaalspetters welke op de brandermond neerslaan
  • Te lage gasuitstroming
  • Te weinig brandbaar gas (bijvoorbeeld acetyleen, propaan) in het gasmengsel

De vlam slaat met een knal of fluit terug in het mondstuk tot de mengkamer (injector) en dooft. 

Vlamterugslag; bij vlamterugslag gaat de vlam voorbij de mengkamer de slang in en vreet zich als het ware door de brandgasslang heen richting de gascilinder. Hier moet dus een vlamdover zitten. Bij acetyleen is dit verplicht maar bij voorkeur ook te plaatsen bij de zuurstofdrukregelaar.
De meeste incidenten van vlamterugslag zijn te herleiden naar bedieningsfouten of slecht onderhouden brandersets.

De 3 grootste gevaren bij het gebruik van industriële branders

Met name vlaminslag, ongewenste vermenging en vlamterugslag kunnen brand en zelfs explosies veroorzaken. Daarmee hebben deze 3 gevaren  de grootste impact op mens, milieu en omgeving. Dat is de reden dat we dieper op deze gevaren ingaan en op het voorkomen van brand en explosies. 

De ontbrandingsdriehoek

Om vuur te laten ontstaan zijn er 3 factoren nodig: een brandbare stof, zuurstof en ontstekingsenergie. Wanneer deze factoren aanwezig zijn, is het essentieel om de veiligheid in acht te nemen. Helemaal wanneer er met extreem hoge vlamtemperaturen gewerkt wordt zoals bij lassen, het snijden van metaal en bij de glasproductie. 

Beveiliging bij het gebruik van brandbare gassen

Professionele apparatuur wordt zo degelijk mogelijk gemaakt, waardoor de kans op ongelukken beperkt wordt. Maar aangezien de ontbrandingsdriehoek aanwezig is, blijft er gevaar. Daarom is het raadzaam om aanvullende beveiligingsmaatregelen toe te passen. Voor professionele branders zijn dat vlamdovers met een drievoudige bescherming: 

  • Gas aanvoer afsluiten
  • Vlam tegen houden voordat deze bij de bron is 
  • Het doven van de vlam. 

In onderstaande video wordt deze werking uitgelegd:


Zijn bij het gebruik van waterstof altijd vlamdovers nodig?

Het gebruik van waterstof is sterk in opkomst en wordt op diverse vlakken en in diverse vormen ingezet. Wanneer waterstofcellen toegepast worden, is er niet direct brandgevaar omdat er geen warmte gegenereerd wordt. Waterstofcellen gaan een reactie aan met bepaalde metalen, waardoor er uiteindelijk een stroom ontstaat. In dit proces is daarom in de meeste gevallen niet direct een vlamdover nodig. Wel kan een terugslagklep gecombineerd worden met een extra beveiliging zoals een vlamdover, voor het geval dat.

Wanneer waterstof in een thermisch proces gebruikt wordt, dan is het wél belangrijk om goede vlamdovers te installeren. Ondanks dat de installaties al aan diverse veiligheidsmaatregelen moeten voldoen. 

Gevaar bij het carboneren van de mal tijdens glasproductie

Om ervoor te zorgen dat tijdens de glasproductie het glas makkelijk loslaat van de mal, wordt acetyleen gebruikt om de mal te carboneren. Door middel van onvolledige verbranding wordt een flinterdun laagje roet aangebracht. Dit gebeurt onder lage druk. Ter vergelijking: Zuurstof is vaak 3, 4 of 5 BAR. Acetyleen is maximaal 0.2, 0.3 of 0.4 BAR. Hierdoor kan de zuurstof makkelijk de acetyleenleiding instromen en kan de  vlam makkelijker en sneller terugslaan in het systeem en is de kans op verstopping van de brandermonden reëel aanwezig. Doordat er gewerkt wordt met acetyleen is het verplicht om vlamdovers te plaatsen. 

De juiste beveiligingsmaatregelen 

Wanneer u met brandbare gassen werkt, voorkomen beveiligingsappendages grote schade bij een fout in het proces. Er zijn diverse beschermingsmaatregelen die u kunt nemen, afhankelijk van de toepassing van het gas. Laat u door onze specialisten informeren welke beschermingsmiddelen nodig zijn om uw bedrijf veilig te maken. 



Linkedin icoon
Vond u dit interessant? Deel hem online!
Boutjes

Plan een gesprek


Graag nemen wij ruim de tijd om met u te sparren over welke oplossingen het beste passen bij uw onderneming.

Plan daarom een vrijblijvend adviesgesprek zodat wij u kunnen overtuigen over onze expertise en dat wij u beste oplossingen kunnen aanbieden.

Advies aanvragen
PD Gas Technology
menu sluit
sluiten

Bel mij terug verzoek

Een moment geduld alstublieft...

Bel mij terug