Voor fabrikanten van M.A.P. (Modified Atmosphere Packaging) verpakte voedingsmiddelen, is het belangrijk om weten of de verpakkingen lekvrij zijn wanneer ze de fabriek verlaten. Voorverpakte etenswaren die sneller bederven dan de houdbaarheidsdatum aangeeft, worden retour gestuurd naar de fabriek. Als er een vracht bij een klant aankomt waarop producten staan die bederf vertonen, dan gaat de gehele vracht retour. De klant neemt geen risico. Stel dat de gehele productie van een week niet goed blijkt te zijn, wat betekent dat voor uw fabriek?
Wanneer u niet test op lekkage, loopt u het risico dat er tijdens uw productieproces iets mis gaat. Dit kan ertoe leiden dat er zendingen van uw producten terug gestuurd worden. Naast dat het veel kosten met zich meebrengt, is het nadelig voor uw naam. Dit zorgt ervoor dat het de moeite waard is om u te verdiepen in lektesten.
Er zijn drie manieren om uw verpakkingen te testen:
Een in-line test is onderdeel van de productielijn. Hierbij wordt elke verpakking gecontroleerd. Afhankelijk van het product wordt er per verpakking, per groep verpakkingen of per doos getest of de producten lekvrij verpakt zijn. Wanneer een lekkage aanwezig blijkt te zijn, wordt deze verpakking direct uit het productieproces verwijderd. 100% testen is 100% veiligheid.
Bij een off-line test worden producten steekproefsgewijs handmatig uit het productieproces gehaald om te testen. De testapparatuur wordt buiten de productielijn gebruikt.
Een CO2 lektest wordt ook wel een CO2 vacuümtest genoemd. Bij het afsluiten van de verpakking, wordt er CO2 toegevoegd. De verpakking gaat daarna de testruimte in, waarna de ruimte wordt afgesloten. Vervolgens wordt er een vacuüm gecreëerd in de ruimte, waardoor de verpakking bol gaat staan. Op het moment dat er een lekkage is, ontsnapt er CO2 uit de verpakking. Deze wordt gemeten door een gevoelige CO2 sensor die direct aangeeft dat de verpakking niet volledig afgesloten is. Zowel bij in-line als bij off-line CO2 testen kunnen de loggegevens digitaal vastgelegd worden, waardoor u overzicht houdt van de behaalde resultaten.
Bij een watertest wordt de verpakking in een bak met water gelegd. Door middel van perslucht en een vacuümgenerator (venturiventiel) wordt een onderdruk gecreëerd boven de vloeistof, waardoor de verpakking in het water bol gaat staan. Wanneer de verpakking lek is, ontstaan er belletjes. Dit is vergelijkbaar met een lekke fietsband die in een emmer water getest wordt.
Net als bij CO2 testen, is het mogelijk om bij testen op waterbasis de loggegevens vast te leggen, mits er een digitale unit bij geplaatst wordt. Hierbij wordt een bepaalde druk gecreëerd, waarna zelf aangegeven dient te worden of de verpakking lek is, ja of nee. Het controleren of er luchtbelletjes zichtbaar zijn gaat niet automatisch. De uitvoerder van de test slaat op: ik heb die test uitgevoerd, op dat tijdstip met dat product en de verpakking is lek, of niet. Bij de aanwezigheid van een lek, is er vervolgens aan te geven waar het lek zich bevindt.
De houdbaarheidsdatum moet kloppen. Als u aangeeft dat uw product ten minste 14 dagen houdbaar is, dan moet dat kloppen. Dit moet dus getest worden. Als er bijvoorbeeld na 8 dagen schimmel op komt of verkleuring optreedt, dan wilt u weten waarom dat gebeurt. Dan wilt u weten of de verpakking nog goed dicht is. Wanneer dit niet het geval is, dan moet er in het verpakkingsproces iets aangepast worden, zodat de houdbaarheid wel gehaald wordt.
Lektesten kunnen op heel veel producten toegepast worden. Dit is proefondervindelijk. Denk bijvoorbeeld aan medicijnflesjes of aan het testen van gevulde infuuszakken op lekdichtheid. Het wordt toegepast bij plastic flesjes met een draaidop om uit te vinden bij welke druk er vloeistof via de draaidop ontsnapt. Niets is vreemd. Men moet het eerst toepassen om te weten of het werkt. Dit zijn altijd waterbaktesten. Voorheen werd een product in een bak water gehouden, terwijl er in geknepen werd. Dit leverde een niet meetbare druk op, daarbij was de druk elke keer anders. Lektesten daarentegen zijn stabiel, waardoor ze betrouwbaar zijn. Het levert u harde cijfers op die u uw klanten kan tonen.
Lektesten zijn gericht op kwaliteit. Daarbij is het bewijs. Bewijs dat de verpakkingen lekvrij uw fabriek verlaten en bewijs dat uw product inderdaad zo lang houdbaar zijn als dat u aangeeft. Het is een onderdeel in de gehele schakel.
Klanten stellen steeds hogere eisen aan uw producten. Kunt u ze garanderen dat uw verpakkingen lekvrij uw fabriek verlaten? Neem contact met ons op als u wilt weten welke lektesten de beste oplossing zijn in uw productieproces.
Graag nemen wij ruim de tijd om met u te sparren over welke oplossingen het beste passen bij uw onderneming.
Plan daarom een vrijblijvend adviesgesprek zodat wij u kunnen overtuigen over onze expertise en dat wij u beste oplossingen kunnen aanbieden.
Bel mij terug verzoek