Lasersnijden, dit wordt vaak vergeten bij de aanschaf


Lasersnijden, dit wordt vaak vergeten bij de aanschaf

Het komt regelmatig voor dat de nieuwe lasersnijmachines geplaatst worden, maar dat er iets essentieels vergeten is. Hierdoor kan de machine niet direct in gebruik genomen worden. 
Wat dat is, dat vertel ik zo, eerst leg ik uit hoe de lasersnijtechniek werkt en waarbij deze snijmethode wordt toegepast.

Lasersnijden, de kracht van licht

Licht wordt gemaakt uit een diode, vergelijkbaar met een ledlamp. De lichtstraal van bijvoorbeeld LED licht wordt door middel van lenzen sterk gebundeld tot een laserstraal. Net zoals de wapens die in Star Trek gebruikt worden.
Bij lasersnijden wordt licht zodanig gebundeld en versterkt, dat zelfs door metaal gesneden kan worden. Deze snijmethode is snel, schoon, ergonomisch en nauwkeurig.

Voorheen werden metalen platen doorgaans gestanst, autogeen- of met waterstraal gesneden. Deze technieken worden nog steeds toegepast, maar worden voor een groot deel vervangen door lasersnijtechniek.
Doordat de lasertechnologie de laatste 15 jaar een grote vlucht genomen heeft, zijn lasersnijders voor veel meer productiebedrijven bereikbaar geworden. In de beginjaren sprak je dan over een investering van enkele miljoenen. Nu zijn lasersnijders een vaak toegepast onderdeel van een productielijn, waarmee 24/7 gesneden wordt.

Waar wordt lasersnijtechniek toegepast?

Op veel plaatsen waar plaatmateriaal gebruikt wordt voor de afwerking of een behuizing, wordt gebruik gemaakt van lasertechniek. Stalen platen worden in de juiste vorm gesneden en voorzien van de nodige gaten. Vervolgens worden de platte onderdelen naar de vormmachine vervoerd, waar ze in model gebracht worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de buitenkant van een broodrooster. 

Lasersnijtechniek wordt onder andere toegepast bij:

 • Fabricage van huishoudproducten
 • Autofabricage
 • Machinebouw
 • Procesindustrie
 • Fabricage van apparatuur 

Daarnaast is het mogelijk om met behulp van laserstralen ultrakleine precisie gaten te maken. In de instrumenten fabricage wordt lasertechniek toegepast voor precisie snijden en om superkleine doorlaten (orifice’s) te maken. Er zijn zelfs doorlaten van 0,01 mm doorsnede mogelijk.

Hoe werkt het lasersnijden proces?

Door middel van een lens en resonatiegas wordt licht versterkt tot een enorm krachtige lichtbundel die het staal vloeibaar maakt. Vervolgens wordt het gesmolten materiaal weggeblazen door procesgas. Dit gas zorgt er tevens voor dat de lens schoon blijft en gekoeld wordt. Wanneer de lens vervuild raakt, dan zal die z’n werk niet meer doen. Dit is een erg kostbare situatie die voorkomen moet worden. En daarmee komen we uit op de vraag aan het begin van dit blog.

Wat wordt wel eens vergeten bij de aanschaf van lasersnijmachines?

Bij het proces van lasersnijden is gas nodig. Dat geldt overigens niet voor alle lasersnijders, maar wel voor de apparatuur die gebruikt wordt om metalen en harde kunststoffen te snijden. Dat betekent dat er voorzieningen getroffen moeten worden, die ervoor zorgen dat de gassen schoon en nauwkeurig van de bron naar de lasersnijmachine getransporteerd worden. En dat wordt vaak vergeten, waardoor de lasersnijmachines niet direct in gebruik genomen kunnen worden. 

Denk daarbij aan:

 • Drukregelapparatuur
 • Afsluiters
 • Filters
 • Fittingen
 • Gasmengers 
 • Regelapparatuur 

De juiste gasappendages

Om te voorkomen dat de lens vervuild raakt en ervoor te zorgen dat de laserstraal schoon blijft, is het belangrijk dat de juiste gasappendages toegepast worden. Alleen dan is het mogelijk om onafgebroken materialen te snijden en de lens te beschermen. 

Vraag ons daarom om advies zodra u weet welke lasermachines u wilt bestellen. Dan kunnen wij ervoor zorgen dat u de juiste materialen en apparatuur bestelt om het gas van A naar B te vervoeren. Daarbij stelt de fabrikant van de machine vaak eisen met betrekking tot de voorliggende apparatuur. Wij weten welke gasappendages aan die eisen voldoen.Linkedin icoon
Vond u dit interessant? Deel hem online!
Boutjes

Plan een gesprek


Graag nemen wij ruim de tijd om met u te sparren over welke oplossingen het beste passen bij uw onderneming.

Plan daarom een vrijblijvend adviesgesprek zodat wij u kunnen overtuigen over onze expertise en dat wij u beste oplossingen kunnen aanbieden.

Advies aanvragen
PD Gas Technology
menu sluit
sluiten

Bel mij terug verzoek

Een moment geduld alstublieft...

Bel mij terug