Klopt mijn meting... routine geeft zekerheid


Klopt mijn meting... routine geeft zekerheid

Zoals u weet, gedegen onderhoud verlengt de levensduur van de machines en apparatuur. Voor de Oxybaby, de handheld gasanalysemeter van Witt, betekent dat een vaste dagelijkse routine. Ter vergelijking: Als in een restaurant de gaspitten niet goed schoon gemaakt worden, dan kan het zijn dat ze op een avond dienst weigeren. Dan kan er niet gekookt worden en worden de klanten naar huis gestuurd. Vertaald naar uw productieproces betekent het dat uw verpakkingen niet gecontroleerd kunnen worden op lekken, als uw Oxybaby niet van te voren gecontroleerd is. Gelukkig is dit eenvoudig te voorkomen.


Het werkt als volgt: de dagelijkse routine bestaat uit 3 eenvoudige stappen

Door elke ochtend even de tijd te nemen om deze 3 stappen uit te voeren, verloopt het testen of de verpakkingen luchtdicht gesloten zijn doorgaans optimaal. De stappen zijn:

  1. Controleren van de naald
  2. Controleren van de filter
  3. Controleren van de meetwaarden

Dit vraagt nadere toelichting:

Ad 1. Het controleren van de naald

Eenvoudig gezegd: bij een verstopte naald komt er niets /te weinig lucht naar binnen en is er dus niets te meten. De naald is eenvoudig te controleren door ‘m tegen het licht te houden en erdoor te kijken om te zien of de doorgang goed open is. Vervang de naald als deze vervuild is, of maak de naald schoon door ‘m te ontvetten.

Ad 2. Het Controleren van het filter

Weet dit: standaard krijgt u bij een nieuwe Oxybaby een setje met 2 naalden en 2 filters. Het filter is de eerste restrictie bij het aanzuigen. Als het filter vervuild is, dan filtert ‘ie minder goed. Hierdoor kan op den duur niet voldoende sample gezogen worden voor een  om accurate meting. Op een gegeven moment loopt u zelfs het risico dat een deel van het vuil doorgelaten wordt en in het apparaat terecht komt. Of dat er vocht in het apparaat komt. 

Het controleren van het filter is heel eenvoudig door visueel te bekijken of het filter nog schoon is. Indien het filter vervuild is, moet deze vervangen worden. In een ruimte waar veel stof aanwezig is, moet het filter vaker vervangen worden dan in een klinische ruimte. Op den duur ontstaat er een vaste regelmaat waarmee het filter vervangen wordt. U krijgt altijd uitgebreid uitleg bij de levering van uw Oxybaby.

Ad 3. Het controleren van de meetwaarden

De laatste stap is deze: het controleren van de meetwaarden gaat heel eenvoudig door de zuurstofconcentratie in de omgevingslucht (ook wel buitenlucht genoemd) te controleren. De zuurstofconcentratie van de omgevingslucht is namelijk altijd 20,9. Dit meten kan binnen in uw bedrijfsruimte of buiten. 

Meet dus de omgevingslucht. Geeft uw Oxybaby 20,9 aan, dan weet u dat uw apparaat goed is. Anders is het nodig om uw apparaat te Kalibreren. Lees meer over kalibreren in een eerder blog en bekijk de video. 

Heel belangrijk: het gebruik van sluitrubbers 

Een laatste detail: om de metingen consequent uit te kunnen voeren zijn sluitrubbers essentieel. Wanneer u deze gebruikt dan weet u zeker dat uw meting zuiver is. Een sluitrubber gaat de haarscheurtjes in de folie tegen. Vergelijk het maar met het boren in een geglazuurde tegel. Dan wordt daar ook eerst een plakker op gedaan zodat er geen splinters ontstaan. Anders heeft u een gat geboord en dan is daaromheen het glazuur weg…

Door sluitrubbers op uw verpakkingen te plakken, kunt u consequent dezelfde metingen, onder dezelfde condities uitvoeren. 

Kleine moeite, groot voordeel

Samenvattend: volg bovenstaande 3 stappen elke morgen voor het gebruik. Wanneer er bij het meten op een gegeven moment een afwijkende waarde uitkomt, dan is het waardevol om eerst uw apparaat op deze 3 punten te controleren. Wanneer dat allemaal in orde is, test u een andere verpakking om te kijken of er meerdere verpakkingen afwijkende waardes opleveren. 

Bij een afwijkende meting vraagt u zich dus af: 

  • Klopt mijn meting? 
  • Heb ik een zuivere meting gedaan? 
  • En klopt mijn apparatuur? 
  • Geeft een andere verpakking dezelfde afwijkende waarde? 

Pas wanneer u deze vragen met ‘ja’ beantwoordt, is het nodig om het verpakkingsproces te controleren. 

Als u iets altijd op dezelfde manier doet, dan is de uitkomst met elkaar vergelijkbaar. Maar gaat u ‘m wijzigen, dan gaat u appels met peren vergelijken. Om de woorden van Einstein maar eens anders te gebruiken dan hoe ze doorgaans gebruikt worden: ‘Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.’

Dus: zorg ervoor dat uw meetapparatuur in orde is, zodat u de waarden kan vertrouwen. 

Neem voor meer informatie over de Oxybaby contact met ons op. Linkedin icoon
Vond u dit interessant? Deel hem online!
Boutjes

Plan een gesprek


Graag nemen wij ruim de tijd om met u te sparren over welke oplossingen het beste passen bij uw onderneming.

Plan daarom een vrijblijvend adviesgesprek zodat wij u kunnen overtuigen over onze expertise en dat wij u beste oplossingen kunnen aanbieden.

Advies aanvragen
PD Gas Technology
menu sluit
sluiten

Bel mij terug verzoek

Een moment geduld alstublieft...

Bel mij terug