Inline lektesten is met name voor afbakbroodfabrikanten interessant omdat...


Inline lektesten is met name voor afbakbroodfabrikanten interessant omdat...

Stelt u zich dit maar eens voor: het is zondagmorgen. Langzaam druppelen de gezinsleden de keuken in waar ze onthaald worden met een tafel vol lekkers. Vader heeft de oven voorverwarmd en wil de broodjes erin doen maar helaas… Hij ziet dat er allemaal schimmelplekken op de broodjes zitten. Eén verpakking moet hij weggooien. Wát een tegenvaller! Nu is er niet voor iedereen een lekker warm vers broodje. Inline Lekdetectie helpt om bovenstaande situatie te voorkomen.

Steekproefsgewijs lektesten is toch voldoende?

Als producent van afbakbrood bent u trots op uw product. U wilt dat mensen ten aller tijden kunnen genieten van vers brood. Supermarktketens stellen doorgaans de eis dat verpakkingen getest worden op lekkages. Zij willen immers lege schappen en imagoschade voorkomen. Daarom worden verpakkingen in de meeste gevallen steekproefsgewijs getest. Dat is een relatief voordelige oplossing waarbij voldaan wordt aan de gestelde regels. Er kleeft echter een nadeel aan, waardoor deze oplossing tóch prijzig kan blijken te zijn. Ik zal dit even uitleggen:

Eén verpakking met bedorven brood is voldoende om een hele pallet retour gestuurd te krijgen. De kans dat u een lekke verpakking niet opmerkt, is bij steekproefsgewijs testen aanzienlijk.
Wij komen dit heel vaak tegen. Laatst was ik bij een bakkerij waar handmatig de MAP verpakkingen van hun afbakbrood getest werd. Dat gebeurde steekproefsgewijs. Er werd elk half uur getest en ze kwamen soms een onvoldoende gesloten verpakking tegen. Dat betekende dat zij (steekproefsgewijs) de gehele productie van het afgelopen half uur moesten controleren. Inmiddels waren deze verpakkingen in dozen geplaatst en op pallets gezet. Zij moesten uit zien te vinden of het om één lekke verpakking ging, om meerdere, of om álle verpakkingen van het afgelopen half uur. Dat verstoorde het productieproces elke keer flink. De machinelijn werd stilgezet, er werden veel verpakkingen getest en het probleem werd opgespoord. Vervolgens werd de lijn weer opgestart en een aantal producten herverpakt. Dit was vervelend, storend en kostbaar. Inmiddels hebben zij Inline Leaktest apparatuur geplaatst, waardoor zij het direct weten als er iets mis gaat tijdens het MAP verpakkingsproces. Én er is geen pallet meer retour gestuurd.
 

De oplossing: inline lektesten

Wie het controlesysteem van de verpakkingslijn verbetert, optimaliseert het productieproces. Natuurlijk controleert iedereen zijn producten zoals het hoort, maar het kan nog beter. Inline lektesten draagt bij aan efficiënter werken, doordat álle verpakkingen getest worden. Dit is met name interessant voor bakkerijen, doordat afbakbrood erg snel bederft wanneer er zuurstof bijkomt. Verpakkingen met vlees en groenten kunnen veelal prima steekproefsgewijs getest worden.
Als vuistregel hanteren wij: hoe kwetsbaarder het product voor zuurstof, hoe noodzakelijker het wordt om een Inline Leaktester te plaatsen.

Het nadeel van Inline lektesten

Er kleeft ook een nadeel aan Inline Leaktest apparatuur. En dat is dat het de productie enigszins kan vertragen, ondanks dat meerdere verpakkingen tegelijk getest kunnen worden. Dit nadeel kan echter ondervangen worden door de lektester niet vlak achter de MAP verpakkingsmachine te plaatsen, maar achter de eindverpakkingsmachine. Het is namelijk mogelijk om dozen vol met MAP verpakkingen te testen. Zelfs een miniscuul gaatje in één van de verpakkingen wordt hiermee al gedetecteerd. Vervolgens kan getest worden welke verpakking onvoldoende gesloten is en kunnen er indien nodig direct aanpassingen gedaan worden aan de MAP verpakkingsmachine. Met name in de kaasproductie worden vaak dozen inline getest, omdat deze producten in singelverpakking van de band afkomen.

Neem contact met ons op als u eerlijk advies wilt over de testsnelheid van Inline Leaktest apparatuur. Wij onderbouwen het advies met cijfers, zodat u weet waar u voor kiest. 


Linkedin icoon
Vond u dit interessant? Deel hem online!
Boutjes

Plan een gesprek


Graag nemen wij ruim de tijd om met u te sparren over welke oplossingen het beste passen bij uw onderneming.

Plan daarom een vrijblijvend adviesgesprek zodat wij u kunnen overtuigen over onze expertise en dat wij u beste oplossingen kunnen aanbieden.

Advies aanvragen
PD Gas Technology
menu sluit
sluiten

Bel mij terug verzoek

Een moment geduld alstublieft...

Bel mij terug