Hoe u eenvoudig de concentratie O2 of CO2 meet bij het lassen, in de Food en in de Medische sector


Hoe u eenvoudig de concentratie O2 of CO2 meet bij het lassen, in de Food en in de Medische sector

Meten is weten. Wanneer de juiste concentratie van O2 of CO2 van essentieel belang is, dan is het zaak om ten aller tijden te kunnen meten of de waarden nog kloppen. De meest praktische en snelle manier om dat te doen is met behulp van de Oxybaby. Daarom lichten wij dit populaire apparaat uit in dit blog.

Het belang van CO2 meting bij het lassen

De mengverhouding van de toegepaste gassen is bepalend voor de sterkte van de lasnaad. Met name bij lasverbindingen die veel druk moeten verwerken, kunnen kleine afwijkingen in de mengverhouding enorm grote gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld maar aan kranen, bruggen en aandrijfassen. U moet er toch niet aan denken dat een lasnaad het begeeft!

Door regelmatig te testen of de gasconcentraties die door de leidingen stromen nog de juiste verhouding hebben, kan u de kwaliteit van de lasnaad garanderen. 

Het belang van O2 meting in de Food Industrie

Bij langer houdbare versproducten wordt er meestal CO2 aan de MAP verpakking (Modified Atmosphere Packaging) toegevoegd om de O2 uit de verpakking te verdrijven. Onder invloed van O2 bederft voedsel snel. Door de O2 te vervangen door CO2, gaan de versproducten aanzienlijk langer mee. Wanneer er iets niet goed gaat in het verpakkingsproces en er een (minuscuul) lek in de verpakking zit, dan bederven de producten veel sneller.  Dan wordt de ‘ten minste houdbaarheidsdatum’ niet gehaald en worden ladingen retour gestuurd. Dit gaat dit ten koste van de reputatie van de producent. Door het steekproefsgewijs controleren of er O2 in de MAP verpakking aanwezig is en/of de concentratie CO2 te meten, kan heel veel schade worden voorkomen. 

Dit meten gaat als volgt: de kwaliteitsmedewerker haalt op gezette tijden enkele MAP verpakkingen uit het productieproces en meet met behulp van de Oxybaby de gasconcentraties in de verpakking. Dit is een snelle en eenvoudige manier om hiaten in het verpakkingsproces op te sporen. 

Het belang van O2 meting in de medische sector

Om patiënten te kunnen beademen bevinden zich zuurstofaansluitingen bij de bedden. Hier is het van groot belang dat dit de juiste waarde heeft. Er kan altijd ergens iets misgaan, vandaar dat het uiterst waardevol is om deze aansluitingen regelmatig te controleren. Omdat het om heel veel aansluitpunten gaat, is een mobiel testapparaat onmisbaar. Met de Oxybaby MED is snel en uiterst nauwkeurig na te gaan of er overal inderdaad zuivere zuurstof ‘uit de muur’ komt, of dat er ergens iets niet correct is. 

Onderhoud en Kalibratie van de Oxybaby

U test om te controleren of de concentratie van de toegepaste gassen in orde is. Dan is het essentieel dat de waarden die de analyseapparatuur aangeeft juist zijn. Net als bij een weegschaal. Het mag niet uitmaken of u op uw eigen weegschaal staat of op de weegschaal bij de huisarts. 

Voor het jaarlijks testen en kalibreren van de Oxybaby kunt u het meetapparaat (in bijbehorende koffer) naar ons opsturen. Onze vakkundige monteurs kijken uw Oxybaby na en u ontvangt een kalibratierapport.
Gebruik het serviceformulier op onze website, zodat wij alle benodigde gegevens hebben. Wij hebben een vervangende Oxybaby voor u beschikbaar en streven ernaar om uw meetapparaat binnen 5 werkdagen weer naar u terug te sturen.  

Onderstaande video laat zien hoe u tussentijds zelf uw Oxybaby kan kalibreren.

  

Laat u adviseren

De Oxybaby is een eenvoudig te bedienen analyseapparaat die voor de meeste toepassingsgebieden twee uitvoeringen kent. Laat u adviseren, zodat u zeker weet dat u de best passende O2 en/of CO2 meetapparatuur bestelt. Daarbij zijn er diverse accessoires die wellicht voor uw toepassing gewenst zijn.
Steekproefsgewijs testen: voorkomen is beter dan genezen.Linkedin icoon
Vond u dit interessant? Deel hem online!
Boutjes

Plan een gesprek


Graag nemen wij ruim de tijd om met u te sparren over welke oplossingen het beste passen bij uw onderneming.

Plan daarom een vrijblijvend adviesgesprek zodat wij u kunnen overtuigen over onze expertise en dat wij u beste oplossingen kunnen aanbieden.

Advies aanvragen
PD Gas Technology
menu sluit
sluiten

Bel mij terug verzoek

Een moment geduld alstublieft...

Bel mij terug