Het geheim van een perfecte verpakking: Dit is hoe inline gasanalyse voor MAP-verpakkingsmachines het verschil maakt


Het geheim van een perfecte verpakking: Dit is hoe inline gasanalyse voor MAP-verpakkingsmachines het verschil maakt

Het verpakken van producten in gemodificeerde atmosfeer (MAP) is een veelgebruikte techniek om de houdbaarheid en versheid van voedingsmiddelen te verlengen. Hierbij wordt de lucht in de verpakking vervangen door een gasmengsel dat is aangepast aan de specifieke vereisten van het product. De gasmengsels bestaan doorgaans uit een combinatie van stikstof, koolstofdioxide en zuurstof. Het is essentieel dat de juiste gassamenstelling wordt gehandhaafd om de kwaliteit en veiligheid van het product te waarborgen. Dit is waar inline gasanalyse voor MAP-verpakkingsmachines van pas komt.

Permanente kwaliteitscontrole tijdens het verpakkingsproces

WITT, een specialist op het gebied van MAP, biedt twee inline gas analysers aan: de MAPY LE voor vorm- en sluitmachines met continue begassing en de MAPY VAC speciaal voor trayseal- en dieptrekverpakkingsmachines met intermitterende begassing. Beide analysers zijn compacte apparaten in hygiënische roestvrijstalen behuizingen. Ze zijn ontworpen om permanent de juiste gassamenstelling te bewaken tijdens het verpakken, direct in de verpakkingsmachine. Dit biedt de gebruiker meer zekerheid en maakt het mogelijk de steekproefgrootte van de noodzakelijke eindcontrole te verkleinen. Met als gevolg: lagere personeelskosten.

De voordelen van inline gasanalyse

Bij vorm-, vul- en sluitmachines wordt tijdens het inbrengen van de beschermende atmosfeer, met behulp van een lans, continu een monster uit de sluitvorm-, vul- en sluitzak getrokken. En wordt door de MAPY LE gecontroleerd of aan het gewenste gasmengsel wordt voldaan. Naast de extra kwaliteitsgarantie biedt inline-analyse ook een groot potentieel voor kostenreductie. In combinatie met een geschikte gasmenger of een gasdoseerunit, wordt dankzij de MAPY LE slechts zoveel gas gebruikt als absoluut noodzakelijk is voor een optimaal verpakkingsresultaat. In de meeste gevallen is een aanzienlijke vermindering van het gasverbruik mogelijk.

Voorkom kostbare correcties 

De MAPY VAC analyseert het instromende beschermgas rechtstreeks in het sluitapparaat tijdens de cyclus van de verpakkingsmachine. Als de instelbare grenswaarden voor O2 of CO2 worden overschreden, geven MAPY VAC en LE een alarm of stopt de verpakkingsmachine direct. Het hele proces verloopt automatisch en met maximale snelheid. Dit resulteert in een volledige inline kwaliteitscontrole waarbij de verpakking niet beschadigt.

Directe opsporing van storingen 

Een ander voordeel van inline-analyse: eventuele storingen worden direct opgespoord en kunnen worden verholpen. Een kostbare latere correctie, met inbegrip van het opnieuw verpakken van alle producten, wordt vermeden. Bovendien kunnen de kosten worden verlaagd door tegelijkertijd de gebruikte hoeveelheid gas te optimaliseren.

Een ander belangrijk voordeel van de inline-analyse is dat eventuele storingen direct worden opgespoord en verholpen kunnen worden. Dit voorkomt kostbare latere correcties, inclusief het opnieuw verpakken van alle producten. Hierdoor worden niet alleen kosten bespaard, maar ook tijd en energie.

Optimale kwaliteitsgarantie en kostenbesparing 

De MAPY analysers zijn ontworpen om alle soorten verpakkingsmachines te bedienen. De MAPY LE is geschikt voor vorm- en sluitmachines met continue begassing, terwijl de MAPY VAC speciaal is ontworpen voor trayseal- en dieptrekverpakkingsmachines met intermitterende begassing. Beide analysers zijn compacte apparaten in hygiënische roestvrijstalen behuizingen en kunnen via een Ethernet-interface in het netwerk worden geïntegreerd.

Het digitale besturingssysteem van de analysers controleert alle acties en verzorgt de communicatie met de gasmenginstallatie. Alle processen worden intern opgeslagen en kunnen worden geëxporteerd, waardoor de producent altijd een overzicht heeft van de gasmenging en het verpakkingsproces.

In combinatie met een geschikte gasmenger of gasdoseerunit, bieden de MAPY analysers dus een volledige en een volledige inline kwaliteitscontrole waarbij de verpakking niet beschadigt. 

Dit resulteert in:

  • Een optimale kwaliteitsgarantie
  • Het onderdrukken van de kosten
  • De perfecte aanvulling op de steekproefsgewijze eindinspectie vóór verzending

Betrouwbare oplossing

Kortom, de MAPY inline gas analysers van WITT bieden een betrouwbare en kosteneffectieve oplossing. Door het uitvoeren van een permanente kwaliteitscontrole tijdens het verpakkingsproces, kunnen de kosten verlaagd worden en wordt de kwaliteit van het eindproduct verhoogd. Door het verminderen van gasverbruik wordt ook nog eens bijgedragen aan een beter milieu.

Neem voor meer informatie over MAPY inline gasanalysatoren contact met ons op. 

Tip: Lees 'Map verpakkingen, creëer zekerheid in het verpakkingsproces' voor meer informatie over MAP verpakkingen.Linkedin icoon
Vond u dit interessant? Deel hem online!
Boutjes

Plan een gesprek


Graag nemen wij ruim de tijd om met u te sparren over welke oplossingen het beste passen bij uw onderneming.

Plan daarom een vrijblijvend adviesgesprek zodat wij u kunnen overtuigen over onze expertise en dat wij u beste oplossingen kunnen aanbieden.

Advies aanvragen
PD Gas Technology
menu sluit
sluiten

Bel mij terug verzoek

Een moment geduld alstublieft...

Bel mij terug