Gasmengsels, praktische oplossingen voor een efficiënt en betrouwbaar resultaat


Gasmengsels, praktische oplossingen voor een efficiënt en betrouwbaar resultaat

Voor veel toepassingen wordt gas gebruikt in het productieproces. Soms werkt men met een enkel gas, maar veel vaker zijn er meerdere gassen tegelijkertijd nodig om het proces goed te laten verlopen. Elk gas heeft specifieke eigenschappen. Branches werken met standaard gasmengsels, die als uitgangspunt dienen. Per onderneming kunnen deze in mengverhoudingen gefinetuned worden om de resultaten te verbeteren.

De toepassingsgebieden van gasmengsels

Gasmengsels worden in heel veel branches gebruikt. De meest voorkomende toepassingen van gasmengsels zijn:

 • Laswerk
 • Lasersnijden
 • MAP verpakking (Modified Atmosphere Packaging) van voedsel
 • In de gezondheidszorg
 • Om glazen flessen en drinkglazen et cetera te produceren
 • Om duikflessen te vullen 
 • In laboratoria

Zoals u ziet zijn dit uiteenlopende toepassingen. Dat geeft al aan hoe divers gas is en hoe waardevol de gasmengsels zijn. 

Welke gassen worden gebruikt om te mengen?

Er zijn 5 gassoorten die vaak gebruikt worden:

 • Stikstof (N2)
 • Koolstofdioxide (CO2)
 • Zuurstof (O2)
 • Argon (A)
 • Helium (He)

Zoals gezegd heeft elke toepassing zijn eigen gasmengsel. Veel fabrikanten nemen de standaard mengverhouding als uitgangspunt en onderzoeken vervolgens welke mengverhouding voor hun toepassing het beste resultaat geeft.

Het gebruik van cilinders met gemengd gas

Gasmengsels zijn in cilinders verkrijgbaar, deze zijn zogezegd plug and play. Wanneer er uitsluitend standaard gasmengsels toegepast worden in kleine hoeveelheden, is dit de makkelijkste manier. Naast de standaard gasmengsels, zijn gassen in aangepaste verhoudingen verkrijgbaar in cilindervorm. Specifiek gemengde cilinders (dedicated cilinders) zijn duurder dan de standaard gemengde cilinders. Daarbij is de levertijd langer. Bij gasmengsels in cilinders is het niet mogelijk om de mengverhouding aan te passen, hiervoor zal u extra cilinders moeten bestellen met de aangepaste mengverhouding. Dit maakt de supply chain complexer. 

Wanneer is het interessant om gasmengers te gebruiken?

Als uw gewenste gasmengsel afwijkt van de standaard, dan is het al interessant om te informeren naar gasmengers. Dit geeft u namelijk grote vrijheid in het aanpassen van de mengverhouding. Bij gebruik van cilinders is het lastiger en duurder om de aangepaste mengverhouding te bemachtigen. Het mengsel zal speciaal voor u vervaardigd moeten worden, wat kostbaarder is dan de standaard cilinders. Zelf mengen is voordeliger wanneer uw afname van gas groot genoeg is. De mengverhouding is dan direct naar wens aan te passen. 

Neem als voorbeeld het MAP verpakkingsproces in de voedsel industrie. Hierbij wordt regelmatig getest of subtiele aanpassingen van het gasmengsel een positieve invloed hebben op de houdbaarheid van de producten. Wanneer een betere mengverhouding gevonden wordt, dan is het waardevol om dit direct aan te passen in het productieproces. Dan wil men niet hoeven wachten op cilinders in de nieuwe mengverhouding. Daarnaast wordt de MAP verpakkingslijn vaak voor meerdere soorten voedingsmiddelen gebruikt. Elk soort voedingsmiddel heeft een gasmengsel in een specifieke mengverhouding. Het werkt efficiënt om snel en eenvoudig om te kunnen schakelen naar een andere mengverhouding. 

Gasmixer voor optimaal gasmengen

Het toepassen van gasmengsels bij het lassen

Om een ander voorbeeld te geven, lichten we het lassen voor u uit: hoe optimaler de mengverhouding van het gas waarmee gelast wordt, hoe sterker de lasnaad. Hoe meer belasting het gelaste onderdeel moet kunnen verdragen, hoe specifieker de verhouding van het gasmengsel moet zijn. Daarnaast worden er in veel bedrijven, zoals in de offshore, verschillende soorten metalen gelast. Elk metaal heeft een specifieke gasverhouding waarmee de lasnaad zo sterk mogelijk wordt. De mengverhouding moet dan vaak gewisseld worden, wat het waardevol maakt om gasmengers te plaatsen. Het gebruik van gasmengers levert hier namelijk meerdere voordelen op:

 • De supply chain wordt vereenvoudigd; er hoeven minder gas cilinders geplaatst te worden.
 • Eén station kan meerdere gassen leveren; men kan sneller doorwerken
 • Er kunnen eenvoudig meerdere reserve cilinders van hetzelfde gas geplaatst worden voor een continue gasaanvoer
 • Er zijn minder regelstations noodzakelijk, wat een kostenbesparing oplevert
 • Nog een aantal toepassingsgebieden van gasmengsels

Naast de food en voor laswerkzaamheden, worden gasmengsels gebruikt bij thermische toepassingen zoals in de glasproductie voor het vervaardigen van flessen en drinkglazen. Laboratoria maken gebruik van gasmengsels voor research en testdoeleinden. Dat gaat met hele geringe hoeveelheden en uiterst precieze doseringen. Om met lasers te snijden zijn specifieke gasmengsels nodig. Gasmengsels met Helium worden gebruikt om de afdichting van drukvaten en leidingsystemen te testen. Voor sommige gasmengers gelden extra strenge veiligheidseisen, omdat deze direct ingeademd worden door mensen. Denk hierbij aan synthetische lucht (N2-O2) in ziekenhuizen en bij het vullen van duikflessen voor diepzeeduikers, zoals in de offshore. 

Hoe weet ik welke gasmenger ik nodig heb voor mijn toepassing? 

Elke toepassing vraagt een specifieke oplossing. Gasmengers zijn betrouwbaar en verkrijgbaar van handmatig tot volledig elektronisch, van heel klein tot heel groot. Dat zorgt ervoor dat er voor elke toepassing een geschikte gasmenger te vinden is. Er zijn veel factoren die een rol spelen, waaronder de wensen van de klant, de gebruikte gassen, de locatie, aanvullende veiligheidsprotocollen en de toepassing.

Wilt u weten of het interessant voor u is om gasmengers toe te passen? Maak dan een afspraak met onze specialisten op het gebied van gas management. Zij informeren u graag wat de mogelijkheden voor uw toepassing zijn. 

Gasmixer voor optimaal gasmengenLinkedin icoon
Vond u dit interessant? Deel hem online!
Boutjes

Plan een gesprek


Graag nemen wij ruim de tijd om met u te sparren over welke oplossingen het beste passen bij uw onderneming.

Plan daarom een vrijblijvend adviesgesprek zodat wij u kunnen overtuigen over onze expertise en dat wij u beste oplossingen kunnen aanbieden.

Advies aanvragen
PD Gas Technology
menu sluit
sluiten

Bel mij terug verzoek

Een moment geduld alstublieft...

Bel mij terug