Gasdetectie wordt toegepast als ruimtebewaking; ter bescherming en ter beïnvloeding


Gasdetectie wordt toegepast als ruimtebewaking; ter bescherming en ter beïnvloeding

Gassen worden vaak gebruikt in het productieproces. In de verpakkingsindustrie wordt bijvoorbeeld gewerkt met stikstof en koolzuur, en in de tomatenteelt maakt men gebruik van ethyleen. Ieder gas heeft specifieke eigenschappen en gevaren. Kennis van de gevaren is belangrijk, net als vroege detectie van afwijkende concentraties van bepaalde gassen.

Gasdetectie apparatuur wordt om verschillende redenen geïnstalleerd 

Afhankelijk van het soort gas dat toegepast wordt, dient het:

  • Ter bescherming van de gezondheid
  • Ter verkleining van brand- en explosie gevaar
  • Ter bescherming van het milieu
  • Ter beïnvloeding van de rijping van groente en fruit

Gasdetectie ter bescherming van de gezondheid

Waar gewerkt wordt met stikstof en koolzuur, is het raadzaam om ruimtebewaking te installeren. Stikstof en koolzuur zijn niet schadelijk voor de gezondheid van de mens. Op plaatsen waar met deze gassen gewerkt wordt, is het toch belangrijk dat de concentratie gemeten wordt. Immers: waar stikstof en of koolzuur is, is geen zuurstof. Stikstof en koolzuur verdringen de zuurstof in de concentratie die wij nodig hebben. Dat maakt dat stikstof en of koolzuur schadelijk kan zijn voor de gezondheid van mensen die in die ruimte werken.

Neem als voorbeeld de verpakking van geraspte kaas. Om de zuurstof uit de verpakking te verdrijven, wordt tijdens het verpakken gespoeld met een mengsel van stikstof en koolzuur. Deze gassen kunnen daardoor in de ruimte terechtkomen en zo de concentratie van zuurstof naar beneden halen. Mensen die in die ruimte aanwezig zijn, kunnen daardoor last krijgen van hoofdpijn, meer geprikkeld raken en een rood hoofd krijgen. Dit zijn de eerste tekenen van zuurstofgebrek en een te hoog koolzuur gehalte. Zodra de zuurstofconcentratie te ver afneemt is dat schadelijk voor de gezondheid. Het is niet levensbedreigend, maar kan wel schade opleveren.
Ruimtedetectie is daarom belangrijk voor het goed functioneren van de werknemers die in deze ruimtes werken.

Ruimtedetectie bij brandbare gassen zoals waterstof en propaan

Als de concentratie waterstof of propaan in een ruimte te hoog wordt, is de kans op brand en explosie aanwezig. Daarom is het belangrijk om een detector te plaatsen in gassenkasten, de berging waar grascilinders met waterstof- en propaangas worden opgeslagen. Een lek wordt bijtijds gedetecteerd, zodat er bv geventileerd en gesignaleerd kan worden en de lekkende onderdelen vervangen kunnen worden.

Gasdetectie ter bescherming van het milieu

In de koudemiddelen, de machinekamers waar de koelinstallaties staan, wordt detectieapparatuur geplaatst voor ammoniak en koolwaterstoffen. De gassen die gebruikt worden in de koeltechniek zijn broeikasgassen. Als dat naar buiten stroomt, dan is dat nadelig voor de ozonlaag.

In huis-, tuin- en keukenapparatuur zitten tegenwoordig geen broeikasgassen meer, maar in professionele koelapparatuur zijn deze gassen wel aanwezig. Bijvoorbeeld in de koeling van supermarkten. De installatie staat in de koelruimte opgeslagen. In deze ruimte is detectieapparatuur nodig voor broeikasgassen en/ of ammoniakgassen. Dit is zowel ter bescherming van het milieu als voor de mens. Inademen van ammoniak kan irritatie aan de luchtwegen en de ogen veroorzaken maar ook blijvende schade aan de longen.  

Hoe meer koelapparatuur geplaatst is, hoe meer van deze gassen toegepast worden, zoals bij koelinstallaties voor appels en peren. Dit fruit wordt opgeslagen in grote koelcellen die op een constante lage temperatuur gehouden worden, zodat het rijpingsproces stil ligt. Deze ruimte wordt geventileerd, waardoor in het geval van te hoge concentratie, deze gassen schadelijk zijn voor het milieu.

Ruimtebewaking bij beïnvloeding van het rijpingsproces

Ethyleen wordt toegepast om fruit en groenten sneller te laten rijpen. Groene bananen worden geplaatst in kamers, gevuld met stikstof en ethyleen. Hierdoor rijpen de bananen en kunnen ze naar de winkels. Deze kennis wordt ook toegepast bij de tomatenteelt. In de kassen waar tomaten worden geteeld is een natuurlijke hoeveelheid ethyleen aanwezig. Door hier ethyleen aan toe te voegen gaan de tomaten sneller rijpen waardoor de teelt eerder geplukt kan worden en het hele jaar door tomaten gekweekt kunnen worden. Dit proces moet heel gecontroleerd gebeuren. Door middel van een sensor meet je hoeveel PPM ethyleen er in de ruimte hangt en kun je dit nauwkeurig volgen en sturen. Bij een te hoge concentratie ethyleen verbrand het gewas.

Waaruit bestaat ruimtebewaking?

Ruimtebewaking bestaat uit een kastje aan de muur met sensoren in de ruimte waar de luchtkwaliteit gemeten wordt. Elke sensor meet één soort gas. Afhankelijk van de te meten gassen wordt de apparatuur samengesteld. Er zijn verschillende methodes om gassen te meten, maar dat gaat te diep voor dit blog. Daarover geven wij u graag persoonlijk uitleg, afgestemd op uw ruimtes en de gassen waarmee gewerkt wordt.


Linkedin icoon
Vond u dit interessant? Deel hem online!
Boutjes

Plan een gesprek


Graag nemen wij ruim de tijd om met u te sparren over welke oplossingen het beste passen bij uw onderneming.

Plan daarom een vrijblijvend adviesgesprek zodat wij u kunnen overtuigen over onze expertise en dat wij u beste oplossingen kunnen aanbieden.

Advies aanvragen
PD Gas Technology
menu sluit
sluiten

Bel mij terug verzoek

Een moment geduld alstublieft...

Bel mij terug