Gas analysers ter voorkoming van problemen en schade


Gas analysers ter voorkoming van problemen en schade

Gas analysers worden onder andere toegepast in de food, de gezondheidszorg, bij laboratoriumonderzoek en in de metaalindustrie bij het lassen van staal. Op al deze locaties is het belangrijk om een alarm te krijgen wanneer de samenstelling van het gasmengsel verandert, of wanneer er geen zuiver gas door de leidingen loopt. 

Waarom is het belangrijk om gassen te analyseren?

Neem als voorbeeld de voedselverwerkende (food) industrie, een branche waar vaak gassen toegevoegd worden tijdens het verpakkingsproces (MAP -Modified Atmosphere Packaging ). Stel: u produceert een product dat 3 maanden houdbaar is, mits het MAP proces goed verloopt. Nu verloopt het MAP proces niet optimaal, waardoor uw producten na 2 maanden al bederven. Er liggen dan al heel veel producten in de winkels en bij de klanten thuis. Aangezien de producten volgens de verpakking nog ten minste een maand goed hadden moeten blijven, wordt de productie van 2 maanden retour gestuurd. Dit veroorzaakt een aanzienlijke schade voor u als producent.Dit kan betekenen dat u:

  • De retour gestuurde productie van 2 maanden moet vernietigen
  • Veel extra vervoerskosten heeft
  • Een productieachterstand oploopt van 2 maanden
  • Het vertrouwen van de klant verspeelt
  • Het vertrouwen van de winkeliers verspeelt
  • Op zoek moet naar een nieuwe afzetmarkt

Dit alles is te voorkomen door de gassen in uw MAP-verpakkingen te controleren.

Bij het lassen geeft een optimale mengverhouding een sterke lasverbinding. Het is niet moeilijk om te bedenken wat er allemaal fout kan gaan als cruciale lasnaden het begeven. Hetzelfde geldt voor de gezondheidszorg. We moeten er toch niet aan denken dat er iets anders dan zuivere zuurstof gebruikt wordt voor de beademing van patiënten?


Hoe worden de gassen geanalyseerd?

Iedere toepassing heeft zijn eigen methode om gassen te analyseren. Voor de food wordt er inline en offline getest. Bij inline testen is de meetapparatuur een onderdeel van de productielijn. Er wordt dus 100% getest. Tijdens het MAP verpakken wordt een bepaald gas gemeten. De gemeten waarden tonen aan of het gasmengsel in de juiste verhouding en hoeveelheid toegevoegd is aan de verpakking.
Offline testen is steekproefsgewijs. De producent bepaalt hoe vaak er getest wordt. Hierbij wordt in de verpakking  gemeten wat de waarde van een bepaald gas of bepaalde gassen is.

Bijvoorbeeld: u voegt een mix van 70% stikstof en 30% CO2 aan uw producten toe. Vervolgens meet u de hoeveelheid CO2. Wanneer dit 30% is, dan is de kans groot dat het proces van gas toevoegen goed verlopen is. Wanneer u zowel de O2 als de CO2 meet, dan heeft u zekerheid dat het proces van gas toevoegen goed verlopen is. Indien dit niet zo is zullen de waardes afwijken.

Heeft het zin om gassen te analyseren en hoe moet dat dan?

Wanneer u problemen en ernstige materiële- en imagoschade wilt voorkomen, dan is het zéker zinvol om te informeren naar de mogelijkheden om gassen te analyseren voor uw onderneming. Er zijn diverse manieren om dit te doen. De keus hangt af van hetgeen u wilt meten en hoe vaak u wilt meten. Neem contact met ons op, zodat wij u gericht kunnen adviseren.Linkedin icoon
Vond u dit interessant? Deel hem online!
Boutjes

Plan een gesprek


Graag nemen wij ruim de tijd om met u te sparren over welke oplossingen het beste passen bij uw onderneming.

Plan daarom een vrijblijvend adviesgesprek zodat wij u kunnen overtuigen over onze expertise en dat wij u beste oplossingen kunnen aanbieden.

Advies aanvragen
PD Gas Technology
menu sluit
sluiten

Bel mij terug verzoek

Een moment geduld alstublieft...

Bel mij terug