Ga voor veiligheid: weet welke gas terugslagklep u nodig heeft


Ga voor veiligheid: weet welke gas terugslagklep u nodig heeft

Waar met gassen gewerkt wordt, worden vaak terugslagkleppen toegepast. Deze kleppen worden ook wel keerkleppen of check valve’s  genoemd. Ze vergroten de veiligheid, doordat het gas niet terug kan stromen.

Geen gas terugslagklep? Wat gebeurt er als het gas terug stroomt? 

Neem bijvoorbeeld het spoelen van een systeem met stikstof waarin zich normaliter waterstof bevindt: als waterstof het stikstofsysteem instroomt, dan ontstaat daar een gasmengsel. Dit is niet gevaarlijk, maar het gasmengsel komt op plaatsen waar u het niet hebben wilt.
Een ander voorbeeld: het loskoppelen van de hoge drukslangen van de gascilinder, het is niet de bedoeling dat het gas terugstroomt vanuit bijvoorbeeld een reserve cilinder die ook aangesloten staat. Daarbij kan de druk in de slang oplopen, waardoor er bij loskoppelen de kans ontstaat dat de slang met grote kracht ‘wegzwiept’.
Bij ziekenhuizen schrijft de norm (NEN-EN-ISO 7396) voor dat er meerdere gasbronnen het systeem voeden. Deze bronnen worden gescheiden door middel van terugslagkleppen, ter voorkoming dat de ene bron de andere gaat vullen. Daarnaast worden terugslagkleppen toegepast om bouwdelen te scheiden. Dit is ter bescherming van de patiënten.

Waarvoor dient een gas terugslagklep?

Een terugslagklep is een appendage die ervoor zorgt dat het medium dat erdoor heen gaat maar één kant op kan stromen. Gassen kunnen alleen van A naar B en niet terug naar A. Hierdoor wordt bijvoorbeeld voorkomen dat twee gassen op de verkeerde plek bij elkaar komen. Deze kleppen worden toegepast in processen en processystemen. 

Bijvoorbeeld op regelpanelen waar 2 gasbronnen bij elkaar kunnen komen:
Er is een gasleiding met gas X. Halverwege deze leiding is er een koppeling waardoor er een back-up bron met gas X erop aangesloten is. Dat moet één richting verkeer zijn. Het is niet de bedoeling dat gas X uit de hoofdbron de back-up bron gaat voeden.
Terugslagkleppen worden tevens gebruikt om ervoor te zorgen dat gekoppelde cilinders elkaar niet gaan overvullen. De cilinder met de hoogste druk zal als eerste leeglopen totdat de druk van alle aangesloten bronnen gelijk zijn, waarna alle op 1 header aangesloten cilinders gelijktijdig gaan leveren.

Terugslagkleppen in gasvoorzieningen 

Bij het gebruik van verschillende gassen, is het belangrijk dat de gassen niet naar elkaars bronnen stromen. Bijvoorbeeld: bij een gasmenger worden de gassen in een vooraf ingestelde verhouding gemengd. Als gassen terugstromen naar de bronnen, dan volgen er willekeurige gasmengsels wat gevaarlijke gevolgen kan hebben. Bij de ingaande zijde van gasmengers zijn dus vaak terugslagkleppen gemonteerd.

Verder worden terugslagkleppen onder andere toegepast in tanks met vloeibaar (ook wel cryogeen-) gas. Bovenin de tank zit gas, hier is de vloeistof verdampt tot gas. Het gas gaat het systeem in. Halverwege het systeem staat soms een back-up cilinder opgesteld. Als het vloeibare gas op is, wordt er overgeschakeld naar het gas uit de cilinder. De druk in de cilinder is hoger dan de druk in de bron. Wanneer de kraan van de reservecilinder open gedraaid wordt en er geen of een onvoldoende werkende terugslagklep aanwezig is, dan stroomt een deel van het gas naar de hoofdbron.

Gas terugslagkleppen zijn er in diverse variaties

Er zijn verschillende soorten gas terugslagkleppen verkrijgbaar. Afhankelijk van de toepassing, wordt er een keus gemaakt voor een bepaalde klep: 

  • Kleppen voor gastoepassing. Deze zijn meestal geschikt voor een temperatuurrange van -20 en +60 graden. 
  • Kleppen voor cryogene gastoepassingen. Deze zijn geschikt voor een temperatuurrange van -196 en +74 graden.
  • Roestvrijstalen kleppen. Deze worden met name gebruikt voor voedingsmiddelen, biogasinstallaties en zuivere gassen, bijvoorbeeld gaskwaliteit van 6.0 en hoger. De leidingen zijn ook van RVS. Deze kleppen zijn op de meeste leiding afmetingen te gebruiken, zelfs op leidingen met een kleine diameter.
  • Messing kleppen. Deze worden met name bij medische gassen, technische gassen, reduceerstations en laboratoriumgassen toegepast. 
  • Kleppen met afdichtingen van elastomeren. Deze afdichtingen zijn flexibeler dan de afdichtingen van harde plastics en worden onder andere gebruikt bij lagere drukken.
  • Kleppen met afdichtingen voor agressieve gassen. Deze zijn aan te passen aan het soort gas en de toepassing.

Bepalend voor het soort klep is: wat voor ’n soort gas er door de leiding moet, wat de werkdruk is, welke capaciteit, welk materiaal en welke koppelingen eraan moeten. Daarop wordt de afweging gemaakt voor het te kiezen model.

Check valves voor een testopstellingen

Bij het maken van een testopstelling worden vaak terugslagkleppen gebruikt. Dit zijn doorgaans wat kleinere kleppen. RVS kleppen met knelkoppelingen zijn gebruikstools wanneer ze worden gebruikt om processen op te zetten. Bijvoorbeeld in een gaschromatograaf van een laboratorium waarmee allerlei metingen verricht kunnen worden voor de fabrikant of laborant. De kleppen voorkomen dat de gasstroom de ongewenste richting op gaat.

De opbouw van een veerbelaste gas terugslagklep

Een terugslagklep is opgebouwd als een huis met een klep aan de binnenkant. De klep wordt dichtgehouden met een veer. Hierdoor is het mogelijk om de koppeling in iedere gewenste positie te installeren. Als er geen gas door de leiding stroomt, is de klep dicht. De klep wordt open geduwd door het gas. Hiervoor is een bepaalde druk nodig. Bij het kiezen van de juiste klep, wordt er dus rekening gehouden met de openingsdruk van de klep. 

Er zijn 3 soorten kleppen met veer:

  • Terugslagkleppen met een vaste veer. Dit zijn terugslagkleppen waarbij je de veer kan kiezen. Hierbij is nauwkeurig te bepalen bij welke druk de klep open gaat en wanneer de gastoevoer gestopt wordt. 
  • Terugslagkleppen met meerdere veren. Deze terugslagklep heeft de beschikking over meerdere veren. De veer wordt omgewisseld wanneer dat nodig is. 
  • Terugslagklep met een in te stellen veer. Naar gelang de vraag, kan de veer strakker of losser gedraaid worden.

De opbouw van een Swinging check valve

De swinging check valve is een klep zonder veer. Het klepje hangt aan een scharnier. Door de flow van het gas dat terugloopt, wordt de klep dichtgedrukt. Deze klep kan alleen horizontaal gemonteerd worden. De swinging check valve bestaat uit delen die perfect passend op elkaar geslepen zijn, soms met een metal to metal afdichting en soms met een seal van P(C)TFE. Bij een metal to metal seal, maakt deze klep meer geluid dan kleppen die een seal hebben of met behulp van een veer gesloten worden.
Dit type klep kan temperaturen tot -200 graden aan. Het nadeel is dat je het geratel van metaal op metaal hoort. Van dit geratel heeft men soms last wanneer deze kleppen gemonteerd zijn in buizen die in een ruimte aanwezig zijn, waar ook gewerkt wordt. Deze veerloze kleppen worden onder andere toegepast in branches waar cryogene gassen gebruikt worden. Dat is dus heel breed.
Cryogene terugslagkleppen worden daarnaast toegepast in vrachtwagens die op LNG rijden. Deze kleppen zijn dan wel veerbelast.

 Welke gas terugslagklep heeft u nodig?

Desgewenst kunnen wij de terugslagkleppen geheel samenstellen met de gewenste koppelingen. Wij nemen de koppeling en terugslagklep, stellen het samen, testen het en leveren een plug and play systeem.
Doorgaans weten engineers en projectleiders prima welke kleppen ze nodig hebben. Wanneer er iets speciaals nodig is, bij twijfel of als er onvoldoende kennis aanwezig is, denken wij graag met u mee. Neem gerust contact met ons op: het is ons vak.Linkedin icoon
Vond u dit interessant? Deel hem online!
Boutjes

Plan een gesprek


Graag nemen wij ruim de tijd om met u te sparren over welke oplossingen het beste passen bij uw onderneming.

Plan daarom een vrijblijvend adviesgesprek zodat wij u kunnen overtuigen over onze expertise en dat wij u beste oplossingen kunnen aanbieden.

Advies aanvragen
PD Gas Technology
menu sluit
sluiten

Bel mij terug verzoek

Een moment geduld alstublieft...

Bel mij terug