mail Heeft u vragen
search Producten zoeken
av_timer

16 min. leestijd

Map verpakkingen, creëer zekerheid in het verpakkingsproces

MAP verpakkingen, oftewel Modified Atmosphere Packaging worden toegepast om ervoor te zorgen dat voedsel langer houdbaar is. Hierbij worden er gassen toegevoegd tijdens het verpakken, waardoor de samenstelling van de omgevingslucht veranderd. MAP stelt relatief hoge eisen aan het verpakkingsproces. Voorwaarde voor het halen van de beoogde houdbaarheidsdatum, is dat dit proces optimaal verloopt. 

MAP Verpakkingen in een overzicht

Aangezien er veel over MAP Verpakkingen te schrijven valt, is dit een lang artikel geworden. Lezers die al kennis hebben van deze manier van voedsel verpakken, kunnen de algemene informatie over slaan. Vandaar dat hieronder een overzicht staat van de onderwerpen die aan bod komen:

MAP verpakkingen

Heldere uitlegvideo over MAP verpakken

Verschillende soorten producten vragen verschillende gassamenstellingen om de houdbaarheid te verlengen. Hoe dat precies zit wordt duidelijk uitgelegd in deze video:

Waarin verschillen MAP verpakkingen met andere verpakkingen?

Het grote verschil tussen MAP verpakkingen en andere verpakkingen, zit ‘m in het toevoegen van gassen. Gas wordt bij Food producten toegepast. 

Het overgrote deel van alle verpakkingen worden gebruikt voor Non-Food. Met de toename van online bestellingen, neemt de hoeveelheid van verschillende soorten verpakking alleen maar toe. De keus van soort verpakking voor non Food producten, wordt met name gedaan op basis van breekbaarheid of kwetsbaarheid van het product. 

Bij Food producten vindt de keus plaats op basis van houdbaarheid. Een deel van de versproducten worden verpakt door middel van MAP verpakkingen, om ervoor te zorgen dat de houdbaarheid veel langer is dan bij gebruik andere verpakkingsmethoden.

 

De belangrijkste voordelen van MAP verpakken

MAP is een specifieke manier van verpakken, daar wordt bewust voor gekozen om een bepaald voordeel, of een combinatie van voordelen mee te behalen. 

Voordelen van MAP:

Verlenging van de houdbaarheidsdatum

De voornaamste reden om gassen toe te voegen tijdens het verpakken van vers voedsel, is het verlengen van de houdbaarheid met dagen of zelfs tot weken. Wanneer bijvoorbeeld de zuurstof uit de verpakking van broodproducten verdreven wordt, is het brood velen malen langer houdbaar. Aangezien broodproducten zonder MAP verpakking al op de productie dag verkocht moeten worden, levert dit een enorme winst op. De MAP verpakte producten hoeven namelijk niet weggegooid te worden wanneer ze op de productie dag niet verkocht worden. Sterker nog, ze zijn vaak nog wekenlang houdbaar. Hierdoor kan er altijd voldoende van deze broodproducten in de schappen liggen, zonder dat er veel verspilling is. 

Behoud van kleur, smaak en structuur

De kleur is het eerste wat de consument over haalt om uw product te kopen of te laten liggen. Waar bij brood de zuurstof verdreven wordt, wordt er bij vleesproducten vaak zuurstof toegevoegd tijdens het MAP proces. Zonder zuurstof verdwijnt de rode kleur van vlees. Het vlees krijgt een grauwe kleur. De verkleuring doet niets af van de kwaliteit, maar ziet er niet aantrekkelijk en vers uit. Na de visuele aantrekkelijkheid van het product is het uiteraard belangrijk dat de smaak en de structuur van uw versproducten zo optimaal mogelijk blijven. Hoe beter deze factoren zijn, hoe groter de kans dat de consument deze producten vaker koopt. 

Bescherming bij vervoer

MAP verpakkingen zijn stevige verpakkingen van hoge kwaliteit. Dit biedt een goede bescherming van de producten tijdens het vervoer. In combinatie met de langere houdbaarheid, maakt de MAP verpakking het mogelijk om de producten over grotere afstanden te vervoeren. 

Minder conserveringsmiddelen nodig

Conserveringsmiddelen zijn overbodig. Doordat het gasmengsel en de goed afgesloten verpakking al zorgt voor een lange houdbaarheidsdatum, is het minder noodzakelijk om extra middelen aan de producten toe te voegen. 

MAP verpakkingen

Hoe gaat het proces van Modified Atmosphere Packaging?

In de Modified Atmosphere Packaging machine wordt tijdens het verpakken van het product een gasmengsel toegevoegd. De gebruikte gassen zijn: stikstof (N2) , koolstofdioxide (CO2) en zuurstof (O2). Het gasmengsel wordt nauwkeurig afgestemd op het product. Elke product heeft een eigen gasmengsel in een specifieke verhouding. Food Fabrikanten testen zelf welke verhoudingen de langste houdbaarheid van hun producten opleveren. De gasmengers worden nauwkeurig ingesteld om de gewenste verhoudingen te garanderen. Met het toevoegen van gassen in de verpakking, wordt de aanwezige lucht verdreven. Het gasmengsel komt dus in de plaats van de ‘gewone’ lucht. Vervolgens wordt de verpakking gesloten. 

De toegevoegde gassen nader bekeken

Bij ieder product is er een perfecte mengverhouding van gassen, maar wat doen de verschillende gassen nou eigenlijk? 

Kooldioxide (CO2)

Kooldioxide wordt bij MAP verpakkingen ingespoten om de groei van veel voorkomende bacteriën en schimmels tegen te gaan. Dit komt doordat kooldioxide de zuurgraad (PH waarde) in de verpakking verlaagd. Schimmels en bacteriën gedijen goed in een omgeving met een hoge zuurgraad. 

Stikstof (N2)

De functie van Stikstof is het vervangen van zuurstof in de verpakkingen. Met het inspuiten van Stikstof in de verpakking, wordt zuurstof uit de verpakking verdreven.

Zuurstof (O2)

Zuurstof bevordert bacterie- en schimmelgroei. Daarom wordt zuurstof tijdens het verpakken van diverse voedingsmiddelen verdreven. Er zijn echter uitzonderingen. Zowel bij vlees, groente, fruit en sommige vissoorten wordt er juist extra zuurstof in de verpakkingen gespoten. Zuurstof zorgt voor behoud van de rode kleur van vlees. Daarnaast is zuurstof belangrijk om groente, fruit en mosselen te laten ‘ademen’. Er wordt een zo optimaal mogelijke omgeving gecreëerd. Wanneer zuurstof in een hoge concentratie toegevoegd wordt, remt dit zelfs de groei van bacteriën. Om deze reden wordt zuurstof bij de verpakking van diverse vissoorten toegevoegd.

MAP verpakkingen

Wat kan er mis gaan bij Modified Atmosphere Packaging?

Er zijn verschillende onderdelen die mis kunnen gaan tijdens het proces van MAP verpakken. Fouten in deze onderdelen zullen de houdbaarheid van het product verkorten:

Dit zijn allemaal zaken die grote gevolgen kunnen hebben voor de fabrikant.

Wat gebeurt er als het verpakkingsproces niet goed verloopt?

De meest voorkomende MAP toepassingen zijn het verpakken van broodproducten, kaas, vis, groenten, fruit en vlees. Wanneer dit proces niet goed verloopt, dan wordt de houdbaarheidsdatum niet gehaald. Dan gaan brood en kaas schimmelen, bederven de vis, groenten en het fruit, krijgt het vlees een grauwe kleur en worden ladingen retour gestuurd. En daar blijft het niet bij, want consumenten die deze producten gekocht hebben, verliezen het vertrouwen in het merk. En als de consument de producten niet meer koopt, dan stapt de ondernemer over op een ander merk. Het is daarom essentieel dat het MAP proces goed verloopt. Gelukkig kunt u dit proces meten en de verpakkingen testen om ervoor te zorgen dat uw producten optimaal verpakt uw fabriek verlaten. Dat de houdbaarheidsdatum gehaald wordt en de consument tevreden is.

MAP verpakkingen

Hoe zorg ik ervoor dat ik de vermelde houdbaarheidsdatum haal?

Het al dan niet halen van de beoogde houdbaarheidsdatum begint al bij het mengen van gassen in het MAP proces. Elk product vraagt een specifieke mengverhouding. Het is waardevol om te controleren of het juiste gasmengsel toegevoegd wordt en of er voldoende gas toegevoegd wordt. Dit kan zowel on- als offline. Wanneer u bijvoorbeeld een gasmengsel van stikstof en CO2 toevoegt om de zuurstof uit de verpakking te verdrijven, dan wilt u zekerheid dat de zuurstof eruit is. Zuurstof laat immers bacteriën en schimmels groeien. Door MAP oplossingen van WITT toe te passen, dé gecertificeerde fabrikant volgens DIN EN ISO 22000 voor voedselveiligheid, wordt u vakkundig begeleid. Het gasmengsel wordt in de juiste verhouding en hoeveelheid toegevoegd. Als het proces van gas mengen en gas toevoegen niet goed verloopt, dan heeft dat invloed op de houdbaarheid van het verpakte product. 

Om te controleren of het proces van gas mengen en gas toevoegen verloopt zoals u beoogd, biedt WITT zowel vaste als mobiele gasanalyse apparatuur. Hiermee kunt u continue of steekproefsgewijs uw gasanalyse uitvoeren. Doordachte controle zorgt ervoor dat uw verpakkingsproces efficiënt kan verlopen.

Waarom wij met WITT werken 

WITT is al jarenlang onze betrouwbare partner, omdat hun producten van hoge kwaliteit en up to date zijn. Dit zorgt ervoor dat wij apparatuur kunnen leveren die onze klanten nodig hebben om kwaliteit te garanderen. In onderstaande video wordt uitgelegd wat WITT doet en hoe:

Het verkrijgen van zekerheid en het leveren van bewijs

Wanneer het mengen en toevoegen van de gassen goed verloopt, is er nog een bedreiging voor de houdbaarheidsdatum: verpakkingen die onvoldoende gesloten zijn. Om er zeker van te zijn dat de verpakkingen optimaal dicht zijn, voert u lektesten uit met geautomatiseerde inline testapparatuur van WITT. Dit kan per verpakking of met meerdere verpakkingen tegelijk. Een minuscuul gaatje is al voldoende om de houdbaarheid te verkorten. Dat is met het blote oog niet te zien, maar heeft wel grote gevolgen. Dat kan bij elke MAP machine gebeuren. Een aanpassing in de instellingen is doorgaans voldoende om ervoor te zorgen dat de verpakkingen weer optimaal gesloten worden. Hoe sneller een lek ontdekt wordt, hoe sneller de aanpassing uitgevoerd kan worden, hoe minder afgekeurde verpakkingen. 

Wanneer u niet voor 100% zekerheid gaat, kunt u kiezen om de kwaliteit van een batch door middel van willekeurige steekproeven te waarborgen. Om deze testen uit te voeren heeft WITT eenvoudige mobiele lektest automaten. 

Naast het vroegtijdig opsporen van onvoldoende gesloten verpakkingen, zijn lektesten tevens te gebruiken om te bewijzen dat de verpakkingen lekvrij uw fabriek verlaten. Kortom: controle van het MAP proces levert u waardevolle informatie op. 

MAP Verpakkingen

Zekerheid bij het gebruik van MAP verpakkingen

Verpakt u uw producten door middel van MAP? Dan beantwoorden wij graag uw vragen over gas mengen en testen. Neem contact met ons op, zodat wij u uit kunnen leggen hoe u zekerheid kan creëren in uw MAP proces.

Plan een gesprek


Graag nemen wij ruim de tijd om met u te sparren over welke oplossingen het beste passen bij uw onderneming.

Plan daarom een vrijblijvend adviesgesprek zodat wij u kunnen overtuigen over onze expertise en dat wij u beste oplossingen kunnen aanbieden.

Advies aanvragen
PD Gas Technology
menu sluit